current views are: 7

20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:37

Καμμένος μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Συνεχίζουμε στην κυβέρνηση μέχρι τέλους

Τι συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Δημοσίευση 16:37’
αρθρο-newpost

Τι συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Τη στήριξή του προς την κυβέρνηση επανεπιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Προηγήθηκε η ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπου ο κ. Καμμένος κάλεσε τους βουλευτές του ν’ απαντούν σε φαινόμενα «αμφισβήτησης από Συριαζαίους».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υποστήριξε ότι κυβερνητική συνεργασία «σε πείσμα όσων γράφουν σενάρια, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». Υποστήριξε σε αυτό το πλαίσιο, πως υπήρξε συζήτηση για όλα τα θέματα, και κυρίως για τον βασικό σκοπό της κυβέρνησης που είναι «η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και η κάθαρση».

«Σας διαβεβαιώνω ότι και οι δύο αυτοί στόχοι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους. (…) Με αυτή την κυβέρνηση συνεργασίας σπάσαμε το κατεστημένο της μεταπολίτευσης, δεν σταματά η διερεύνηση των υποθέσεων».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε ακόμα ότι με τον πρωθυπουργό έχουν συναντηθεί πολλές φορές, «αλλά στο φως της ημέρας». Σχετικά με την υπόθεση των δύο αξιωματικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή και πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. «Οι κατά καιρούς δηλώσεις των στελεχών μας είναι δείγμα δημοκρατίας, όχι ασθένειας. Οι στρατιωτικοί βρίσκονται για 20η ημέρα κρατούμενοι και θέλουμε να οδηγηθούν σε μια δικαιοσύνη μη κατευθυνόμενη. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για τον χρόνο επιστροφής τους, είναι ένα διμερές θέμα με διεθνείς προεκτάσεις», ανέφερε.

Είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό και το «Σκοπιανό», σημειώνοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την μη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση, και προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα η συζήτηση για το «Σκοπιανό» είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας για το αν θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές οι οποίες αποτελούν απόλυτη προϋπόθεση».

Το παρασκήνιο

Όπως έγραψε από χθες το Newpost, ο κ. Καμμένος διαμηνύει προς τους στενούς του συνεργάτες, στον απόηχο δημοσιευμάτων για κρίση στις σχέσεις με τον Αλ. Τσίπρα, ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει, ούτε βέβαια θεωρεί ότι έχει τεθεί στο περιθώριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Καμμένος κάνει λόγο για «άψογη συνεργασία» και στα εθνικά θέματα ενώ από αυτούς τους διαλόγους προκύπτουν σαφώς τόσο οι σχεδιασμοί όσο και οι ανησυχίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Καμμένος έχει διαμηνύσει προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υποστηρίξουν οιαδήποτε λύση για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Το δήλωσε, νωρίτερα και από τη Θεσσαλονίκη: «Oύτε βόρεια, ούτε νότια ούτε δυτική Μακεδονία… Η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, η Μακεδονία που περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καρμανλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος, επαναλαμβάνοντας «θέλουμε λύση χωρίς την παράδοση του όρου Μακεδονία».

Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται σε μία ακόμη αναφορά του, στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, που έχουν θέσει ως προϋπόθεση λύσης οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς.

Το αδιέξοδο και οι 180 της Βουλής

Ο κ. Καμμένος φέρεται να σημειώνει σε συνομιλητές του πως ενώ ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επιθυμούν μία λύση, δεν πρόκειται να προχωρήσουν εάν δεν υπάρξει η βούληση εκ μέρους της ηγεσίας των Σκοπίων για αλλαγή του Συντάγματος ώστε να εκλείψουν οι αλυτρωτικές αναφορές. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται – πάντοτε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – να φέρει οποιαδήποτε λύση δεν περιλαμβάνει και συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα.

Εφόσον, όμως, τα Σκόπια προχωρήσουν στις αλλαγές, ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη Βουλή τη σχετική συμφωνία, ανεξαρτήτως της δεδομένης αρνητικής στάσης του κυβερνητικού του εταίρου. Μάλιστα, επικαλούμενος την προφανή κρισιμότητα του ζητήματος, θα εισάγει τη σχετική συμφωνία προς έγκριση με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, ζητώντας δηλαδή από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και ειδικά από Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής) να λάβουν σαφή θέση.

Η πολιτική ομήρων του Ερντογάν

Ο κ. Καμμένος απορρίπτει και τα σενάρια κυβερνητικής έντασης με αφορμή το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας. σε συνεργάτες του, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται εξαιρετικά ανήσυχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τη γραμμή περί «ομηρίας» των δύο Ελλήνων συμμερίζονται τόσο το Μαξίμου όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος κάνει λόγο για μεγάλες προσπάθειες και από το Υπ. Άμυνας και από το Εξωτερικών για αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα και «διεθνοποίηση» του θέματος, πλην όμως φέρεται να εκτιμά ότι τα πάντα θα κριθούν από τη στάση του ίδιου του Έρντογάν. Και τούτο διότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία, βάσει νόμου που πέρασε ο ίδιος, να προτείνει την ανταλλαγή καταδικασμένων στο τουρκικό έδαφος με τούρκους πολίτες που αναζητούνται από την Άγκυρα. Τις ανησυχίες του Υπουργού Άμυνας, και συνολικά της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει και η τακτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο θέμα του Άντριου Μπράνσον, ενός πάστορα που ζούσε στην Τουρκία για δύο δεκαετίες και λειτουργεί σε μια μικρή ευαγγελική εκκλησία στη Σμύρνη. Ο Μπράνσον και συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 με ασαφείς ισχυρισμούς ότι συνδέθηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, με τον Ερντογάν να τον αντιμετωπίζει ως αντικείμενο προς ανταλλαγή με τον Γκιουλέν. Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ανταλλάξουν «έναν πάστορα για έναν πάστορα», δίνοντας δηλαδή στους Τούρκους το βασικό του εχθρό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί στην Πενσυλβανία, για τον Μπράνσον.


σχετικα αρθρα