current views are: 4

20 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:04

ΝΔ: Η Κομισιόν διατυπώνει ενστάσεις για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας – Πύργου

Λόγω κατατμήσεων του έργου και «αφύσικα μεγάλες εκπτώσεις»

Δημοσίευση 17:04’

Λόγω κατατμήσεων του έργου και «αφύσικα μεγάλες εκπτώσεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει την Ελλάδα ότι η δημοπράτηση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου εγείρει ερωτήματα, αναφέρουν πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.

«Με επιστολή της προς την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή για τα έργα του ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει σειρά κρίσιμων ερωτημάτων για τον τρόπο δημοπράτησης του οδικού έργου Πάτρα – Πύργος.  Αναφερόμενη  στην απόφαση του Υπουργείου, κάνει λόγο για κατάτμηση  του έργου, αλλά και αφύσικες εκπτώσεις οι οποίες θα έπρεπε να δικαιολογηθούν, όπως απαιτεί νόμος που μάλιστα ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  (4412/16)» αναφέρει η ΝΔ σε δελτίο Τύπου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάσσεται  στην κατάτμηση επισημαίνοντας ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις, ανάλογες αποφάσεις λειτούργησαν αρνητικά για την ολοκλήρωση των έργων.

»Διατυπώνει, επίσης, σοβαρά ερωτήματα,  διότι ενώ παρατηρήθηκαν,  αφύσικες εκπτώσεις, το Υπουργείο Υποδομών δεν ζήτησε αυτές να δικαιολογηθούν.

»Τι έχει να πει ο κ. Σπίρτζης για τις σοβαρές ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;» συνεχίζει η ανακοίνωση.

  • Καταγγέλλει επίσης το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ότι:
  • Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κανένα τμήμα του έργου.
  • Δεν έχει  υπογράψει συμβάσεις εργολαβίας καμία εργολαβία.
  • Δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
  • Προχώρησε σε «αφύσικα μεγάλες» εκπτώσεις, άνω του 50%», που δεν έχουν δικαιολογηθεί επαρκώς και μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό του έργου, ενώ είναι βέβαιο ότι στην πράξη δεν θα τηρηθούν.
  • Έχουν προκληθεί σοβαρές κοινωνικές, αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές συνέπειες στην περιοχή.
  • Έχει αυξηθεί λόγω της καθυστέρησης το κόστος του έργου (διοικητικές δαπάνες, κόστος κεφαλαίου, ζημιά για όλη τη Δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά που εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Κυλλήνης κλπ).

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης.


σχετικα αρθρα