current views are: 5

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση09:49

Αυστηρό μήνυμα από Σύνοδο Κορυφής σε Τουρκία για «παράνομες ενέργειες»

Θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα

Δημοσίευση 09:49’

Θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταδικάσουν αυστηρά τις «παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τη Ελλάδα και την Κύπρο, αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε για τη σύνοδο κορυφής τους και του οποίου αντίγραφο έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει αυστηρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης, σε μια αναφορά στις εντάσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία γύρω από τις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου και στην κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία.

Όπως είχε μεταδώσει εξάλλου το πρακτορείο Bloomberg, οι ηγέτες της ΕΕ υπενθυμίζουν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλυνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτός ήταν ο στόχος της ελληνικής πλευράς. Να σταλεί αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, που θα διατυπωθεί στο σημερινό δείπνο των ηγετών της ΕΕ και να καταγραφεί και στα συμπεράσματα της Συνόδου το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης έχουν μαζί τους ένα κείμενο, το οποίο έχουν συντάξει Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες και περιγράφει όλη την κλίμακα της τουρκικής προκλητικότητας της τελευταίας περιόδου.  Αφορά τις ενέργειες της, αλλά και τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα τουρκικά χείλη.

Στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τεθεί εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.  Η γειτονική χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους και αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που λίγες ώρες πριν την σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  τόνισε πως «το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα γύρω από αυτά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, δεν έχουν καθοριστεί».

Η προαναγγελία του Ταγίπ Ερντογάν για την παρουσία τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ έχει προκαλέσει ένα εκρηκτικό κλίμα που δεν αφήνει άλλα  περιθώρια στην ελληνική πλευρά από το να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.

Από τη στιγμή που οι τόνοι από τη γειτονική χώρα δεν πέφτουν,  ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Άγκυρα  για την ταχεία επιστροφή τους. Είναι σαφές πως η απάντηση της Ελλάδας θα είναι η «έκθεση» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε και στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Το διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες ώρες έχει απλωθεί πέρα από τα σύνορα της ΕΕ. Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για τους δύο στρατιωτικούς  θεωρήθηκαν ιδιαιτέρως θετικές, ενώ φαίνεται πως δεν είναι αδιάφορο στην ελληνική πλευρά και το ρωσικό «κανάλι» που έχει ανοιχτεί. «Πρέπει να τηρηθούν διάφορες ισορροπίες» τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές στο newpost.gr  με το βλέμμα στραμμένο  στην υπόθεση δηλητηρίασης  του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία.

Το γεγονός ότι δεν διατυπώθηκαν σαφείς κατηγορίες κατά της Μόσχας στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ήταν αποτέλεσμα της ελληνικής μετριοπαθούς στάσης.  Θα μπορούσε να επέμβει το Κρεμλίνο προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δύο στελεχών του στρατού ξηράς με δεδομένες τις εσχάτως καλές σχέσεις του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν; Όλα τα «όπλα» ακόμα και σε παρασκηνιακό επίπεδο φαίνεται πως έχουν μπει στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό να συναντά στις Βρυξέλλες  και την Τερέζα Μέι.

Η βασική ελληνική γραμμή σε σχέση με την κράτηση των δύο Ελλήνων στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη μια νομική διαμάχη με την Τουρκία  που πρέπει να τελειώσει γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να έχει τετ α τετ, στο περιθώριο των εργασιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου, με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Εμανουέλ Μακρόν και την  Άνγκελα Μέρκελ.

Το ραντεβού με την Γερμανίδα καγκελάριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά το τηλεφώνημα της στο Ταγίπ  Έρντογάν για τα υπό κράτηση στελέχη του στρατού στην Αδριανούπολη. Υπενθυμίζεται πως χθες μιλώντας στην Bundestag  χαρακτήρισε απαράδεκτη  τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, αν και σχολίασε ότι οι ανησυχίες της Άγκυρας είναι δικαιολογημένες.

Το βλέμμα της ελληνικής αποστολής είναι στραμμένο και προ την τριμερή Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου στη Βάρνα. Ντόνανλτ  Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρεθούν στη βουλγαρική πόλη εκτός και αν οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιήσουν το χαρτί του «βέτο» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα η ελληνική πλευρά αναμένεται να κινηθεί στις Βρυξέλλες με την προοπτική πραγματοποίησης της Συνόδου επιθυμώντας και σε αυτή τη συνάντηση να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα στη γειτονική χώρα.
 
 


σχετικα αρθρα