current views are: 5

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:25

New York Times: Το ονοματολογικό μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

«Και μόνο οι αναφορές για πιθανό συμβιβασμό ξεσήκωσαν διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων»

Δημοσίευση 16:25’

«Και μόνο οι αναφορές για πιθανό συμβιβασμό ξεσήκωσαν διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων»

Η λύση στην ονοματολογική διαμάχη Ελλάδας – ΠΓΔΜ βρίσκεται σήμερα πιο κοντά από ποτέ, όμως τυχόν απρόσεκτοι χειρισμοί σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση των κυβερνητικών συνασπισμών και στις δύο χώρες, εκτιμά άρθρο των New York Times.

Το άρθρο του Μαρκ Σαντόρα της εφημερίδας επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι την Οθωμανική κατοχή και τους βαλκανικούς πολέμους, για να φτάσει στο φλέγον ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες.

«Τώρα, το ζήτημα επανέρχεται, καθώς η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” ανανεώνει την προσπάθεια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελπίζοντας να ανακουφίσει τη βαλκανική χώρα από τη φτώχεια και την απομόνωση».

Παρά την πρόοδο που σημειώνεται τώρα, «οι καιροί είναι ευαίσθητοι. Και μόνο οι αναφορές για πιθανό συμβιβασμό ξεσήκωσαν διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες»

«Χωρίς τους σωστούς χειρισμούς, το ζήτημα μπορεί δυνητικά να διαλύσει τους ευαίσθητους κυβερνητικούς συνασπισμούς και στις δύο χώρες» εκτιμά ο συντάκτης.

»Όσοι επιθυμούν να βρεθεί λύση ανησυχούν ότι εξωτερικοί παράγοντες που δεν επιθυμούν επέκταση του ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα η Ρωσία, τροφοδοτούν την αντίδραση κατά των συμβιβασμών».

«Ακόμα και χωρίς εξωγενή ανακίνηση, το ζήτημα της ονομασίας χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για να προκαλέσουν οργή και πικρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη “Μακεδονία”, καθώς αγγίζει ερωτήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμού»


σχετικα αρθρα