current views are: 10

22 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:18

Έφτασε στα Σκόπια ο Κοτζιάς – Κρίσιμες επαφές για το ονοματολογικό με Ντιμιτρόφ και Ζάεφ

Η επίσημη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ έχει καθοριστεί για αύριο, και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και με τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων.

Δημοσίευση 17:18’

Η επίσημη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ντιμιτρόφ έχει καθοριστεί για αύριο, και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και με τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων.

Στα Σκόπια έφτασε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα και αύριο θα έχει κρίσιμες επαφές με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, οι οποίες εν πολλοίς θα καθορίσουν και το εάν θα υπάρξει προοπτική λύσης στο ονοματολογικό.

Η ιστορική άφιξη του κ. Κοτζιά στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ήταν ιδιαίτερου συμβολικού χαρακτήρα, καθώς ήταν η πρώτη προσγείωση ελληνικού αεροσκάφους, μετά από δώδεκα χρόνια απουσίας, που κατέστη δυνατή χάρη στην πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου το οποίο πριν έφερε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στις προηγούμενες επισκέψεις του ο Ν. Κοτζιάς μετέβαινε στα Σκόπια οδικώς από τη Θεσσαλονίκη.

Απόψε ο κ. Κοτζιάς θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που θα του παραθέσει ο ομόλογός του Νικόλα Ντιμιτρόφ, ενώ αύριο το πρωί αναμένεται η επίσημη συνάντηση των συνομιλιών των δύο υπουργών και των δύο αντιπροσωπειών με την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αρχίσει τον μαραθώνιο επαφών του στα Σκόπια. Από την αυριανή συνέντευξη τύπου Κοτζιά- Ντιμιτρόφ, μετά το πέρας των συνομιλιών, θα δοθεί και το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Ο κ. Κοτζιάς έφτασε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ έχοντας στις αποσκευές του την πρόταση της ελληνικής πλευράς για σχέδιο συμφώνου που θα ρυθμίζει όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, και οι Σκοπιανοί έχουν στείλει στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις, όπως επιβεβαίωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Στο δικό μας κείμενο υπάρχουν διάφορες προτάσεις για λύση του ζητήματος διεθνώς και περιλαμβάνουν προτάσεις για το όνομα, τη χρήση του, τα θέματα ταυτότητας και τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε», σημείωσε ο Ζάεφ και συνέχισε: «Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η διεθνής συμφωνία [σ.σ. για το ονοματολογικό] που θα προταθεί από τον Μάθιου Νίμιτς».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποκάλυψε επίσης πως δεν έχει συζητηθεί ακόμη ο ακριβής γεωγραφικός προσδιορισμός που θα χρησιμοποιηθεί για την ονομασία. «Μπορώ να πω πως ακόμη δεν έχουμε συζητήσει για τον γεωγραφικό προσδιορισμό, αφού άλλες πτυχές της συμφωνίας είναι σημαντικότερες. Δεν έχουμε συζητήσει συγκεκριμένο όνομα ούτε από πλευρά μας, ούτε από την πλευρά των Ελλήνων».

Πάντως, από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ– παρότι δεν μπήκε σε λεπτομέρειες- δήλωσε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα δύο προσχέδια. Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την ελληνική πρόταση, σημειώνοντας ότι αναλύεται αυτή την περίοδο. «Οπότε επικοινωνούμε μέσω των ΜΜΕ, η δουλειά γίνεται περίπλοκη. Είναι ειλικρινές να πούμε ότι υπάρχουν διαφορές και ελπίζουμε ότι αν σκεφτούμε μαζί με έναν στόχο, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις διαφορές», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διαρρέονται από την Αθήνα, ότι δηλαδή έχουν ήδη συζητηθεί διάφορα ονόματα κατά τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων τα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, είναι τα εξής:

*Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

*Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

*Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

*Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

*Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)


σχετικα αρθρα