current views are: 7

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση16:18

Τσίπρας: «Ελπίζω σε λίγους μήνες να αποκαλείστε Gorna Makedonija»

Τι απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Πρακτορείου ΜΙΑ

Δημοσίευση 16:18’

Τι απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Πρακτορείου ΜΙΑ

«Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου από το «Μακεδονικό» Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΙΑ) κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Αφότου άκουσε την ερώτηση του δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο» διευκρίνισε.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα, και προϊδέασε για μια δύσκολη Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρία, την προσεχή Δευτέρα.

Την επιθετικότητα της Τουρκίας, τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, καταδίκασαν εξάλλου και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε «έντιμο συμβιβασμό» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας μετά τη διμερή συνάντηση στα Σκόπια.

«Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική. Μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές» είπε.

»Οφείλουν οι ΥΠΕΞ να βρίσκουν λύσεις, ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη γνώμη, τη μία ή άλλη μέρα. Για να έχουμε την οικονομική ανάπτυξη χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλη της περιοχής και πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

»Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Ασφαλώς όμως ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να πάρεις όσα έχεις στο μυαλό σου ή όσα μεταφυσικά πιστεύεις ότι μπορείς να πάρει. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, χαρακτήρισε πολύ ευαίσθητες τις ισορροπίες στην κοινή γνώμη Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», είπε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ σημειώνοντας πως πρέπει πάνω από όλα να ξεπεραστεί το θέμα της ονομασίας. Ωστόσο τόνισε πως και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να βρεθεί λύση που δεν θα απαξιώνει κανένα από τα δύο κράτη και θα δίνει προοπτικές για το μέλλον. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή και θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε, διότι οι συζητήσεις θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Ντιμιτρόφ σε αντίθεση με δηλώσεις του στο παρελθόν παρουσιάστηκε συγκαταβατικός λέγοντας πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ αναζητούν και λύσεις ως προς το Σύνταγμα των Σκοπίων που θα είναι επαρκείς και για τις δύο πλευρές και οι πολιτικοί θα μπορούν να τις υποστηρίξουν έναντι της κοινής γνώμης των κρατών τους.


σχετικα αρθρα