current views are: 7

23 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:23

Τα σημεία σύγκλισης στο Σκοπιανό και η «Gorna Macedonija»

Η είδηση βγήκε… από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση

Δημοσίευση 17:23’

Η είδηση βγήκε… από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση

Μπορεί η διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό να διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ΠΓΔΜ, ωστόσο η είδηση βγήκε… από τις Βρυξέλλες και προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, η οποία επισκίασε τα όσα συζήτησαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για τις ρωσικές παρεμβάσεις στη γειτονική χώρα, έκανε αναφορά σε ένα όνομα το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με διαρροές προέκρινε η ελληνική πλευρά, αλλά ποτέ δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως: Το «Gorna Makedonija». 

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου από το «Μακεδονικό» Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. «Και αυτό έχει μία αξία να το δείτε όλοι σας διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ή εν πάσει περιπτώσει οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο».

Η εν λόγω αναφορά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εγκαλεί τον κ. Τσίπρα για «ανευθυνότητα» και «επιπολαιότητα». «Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν Αθήνα και Σκόπια

Η αναφορά του πρωθυπουργού, ήρθε την ώρα που ολοκληρωνόταν οι διήμερες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, με την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζάεφ υποστήριξε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «ήρθε η ώρα για αποφάσεις και συμβιβασμό». Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο Ζάεφ επισήμανε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι «το μέλλον των δύο χωρών μας πρέπει να είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών μας. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και να κάνουμε βήματα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στη λύση του μοναδικού ζητήματος που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τον Ζάεφ, αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια λύση η οποία θα προσφέρει επαρκή επιχειρήματα στα θεσμικά όργανα και στις δύο χώρες, και στην αντιπολίτευση, για να δει ότι αυτό θα είναι για το καλύτερο συμφέρον και των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και με την παλαιότερη δημοκρατική παράδοση στην περιοχή, έχει μεγάλη ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, και ότι πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Σε έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο Νίκος Κοτζιάς κατά την συνέντευξη Τύπου μαζί με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, όπου πάντως δεν έλειψαν και οι διαφωνίες. «Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική. Μετά έρχεται η ζωή και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε: «Οφείλουν οι ΥΠΕΞ να βρίσκουν λύσεις, ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη γνώμη, τη μία ή άλλη μέρα. Για να έχουμε την οικονομική ανάπτυξη χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλη της περιοχής και πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Ασφαλώς όμως ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να πάρεις όσα έχεις στο μυαλό σου ή όσα μεταφυσικά πιστεύεις ότι μπορείς να πάρει. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σχετικά με τις εγγυήσεις ως προς τις συνταγματικές αλλαγές –βασικό επίδικο της ελληνικής πλευράς- ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η δική μας πλευρά δεν ζητά παραπάνω εγγυήσεις απλως παίρνει υπόψη την εμπειρία στην ΕΕ με τις αποφάσεις σειρά συνταγματικών δικαστηρίων που θεωρούν ότι τα Συντάγματά τους παραμένουν υπεράνω του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα περί συνταγματικών αλλαγών τονίζοντας ότι αυτές «δεν είναι κάτι άτιμο. Οι νόμοι, τα Συντάγματα, οι νοοτροπίες μέσα στο χρόνο αλλάζουν». Ενώ, «όπως έχω καταγράψει η ίδια η χώρα έχει κάνει δύο σημαντικές και πέντε δευτερεύουσες αλλαγές» ανέφερε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναχθεί «σε ηθικό ζήτημα αν θα κάνεις μία αλλαγή ή όχι».

 «Ηθικό», τόνισε, «είναι αυτό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα να νιώθουν και οι δύο πλευρές -όχι οι ακραίοι των δύο πλευρών- ικανοποιημένοι και να ανοίγει το δρόμο για ένα κοινό μέλλον. Μια λύση που θα “καταστρέφει” τη μια πλευρά ή θα κάνει τη μία πλευρά ανοήτως να πανηγυρίζει ότι πήρε τα πολλά και η άλλη πήρε τα λίγα δεν είναι σωστή λύση, δεν είναι δίκαιη δεν είναι ηθικά τίμια», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και σε αντίθεση με δηλώσεις του στο παρελθόν παρουσιάστηκε, περισσότερο συγκαταβατικός λέγοντας πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ αναζητούν και λύσεις ως προς το Σύνταγμα των Σκοπίων που θα είναι επαρκείς και για τις δύο πλευρές και οι πολιτικοί θα μπορούν να τις υποστηρίξουν έναντι της κοινής γνώμης των κρατών τους. Πρόκειται για μια σαφή μετατόπιση της επίσημης θέση της ΠΓΔΜ περί μη αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και πάλι φαίνεται να απέχει από την θέση της Αθήνας.

«Επιχειρούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», είπε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ σημειώνοντας πως πρέπει πάνω από όλα να ξεπεραστεί το θέμα της ονομασίας. Ωστόσο τόνισε πως και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να βρεθεί λύση που δεν θα απαξιώνει κανένα από τα δύο κράτη και θα δίνει προοπτικές για το μέλλον. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή και θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε, διότι οι συζητήσεις θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.

 


σχετικα αρθρα