current views are: 9

25 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:00

Μακρύς ο δρόμος για τη λύση του Σκοπιανού – Στη Βιέννη το επόμενο ραντεβού

«Gorna Makedonija» η πιο πιθανή ονομασία

Δημοσίευση 14:00’

«Gorna Makedonija» η πιο πιθανή ονομασία

Όλες τις συζητήσεις που έγιναν στα Σκόπια και το κλίμα που αποκόμισε, ανέλυσε χθες το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι κοινός ο τόπος πως η διαδρομή για την τελική λύση δεν θα είναι εύκολη, καθώς πέρα από τον συμβολισμό της επίσκεψης του υπουργού των Εξωτερικών στη γειτονική χώρα δεν καταγράφηκε ουσιαστική πρόοδος.

Το καλό περιβάλλον στο οποίο έγιναν οι συζητήσεις  και το γεγονός ότι Κοτζιάς – Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν δυο φορές ήταν τα θετικά σημεία του ταξιδιού. Οι συζητήσεις πλέον γίνονται επί συγκεκριμένη βάση αφού  η πλευρά της ΠΔΓΜ έχει εδώ και περίπου 10 ημέρες τις προτάσεις της Αθήνας στα χέρια της. Ανάλογο κείμενο έχει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τα Σκόπια.

Είναι σαφές πως οι δυο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις πρώτα στο εσωτερικό τους. Τα δυναμικά συλλαλητήρια, αλλά και οι αντιρρήσεις του κυβερνητικού εταίρου από τη μια προβληματίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ έχει να αντικρούσει  την σκληρή  κριτική που του ασκεί το VMRO, στο οποίο υπενθυμίζεται πως ανήκει και ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αν δεν συναινέσει το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή για να μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα ακόμα και αν βρισκόταν λύση.
Αυτό άλλωστε εξακολουθεί να είναι το μεγάλο «αγκάθι»  και στην αναθεώρηση του φαίνεται πως σκοντάφτουν όλες οι συζητήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Για την Ελλάδα οι απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών και συγκεκριμένα στο προοίμιο του Συντάγματος  και σε δυο άρθρα του,  είναι προαπαιτούμενο και ισχύει η δέσμευση πως συμφωνία δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή αν δεν σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα. Άλλο δύσκολο κομμάτι είναι το ζήτημα της ταυτότητας και της γλώσσας που βάζουν οι Σκοπιανοί.

Όσον αφορά το όνομα, το “Gorna Makedonija” αμετάφραστο και στα σλαβικά  εξακολουθεί να είναι η πιθανότερη λύση που φαίνεται να αποδέχεται και η άλλη πλευρά. Το  γεγονός πως αυτό το παράδειγμα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να απαντήσει στη δημοσιογράφο από την ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες προκάλεσε εύλογους συνειρμούς, ποικίλα σχόλια, αλλά και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Τo επόμενο ραντεβού έχει δοθεί στη Βιέννη την Πέμπτη και την Παρασκευή όπου αναμένεται να αξιολογηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με τους δυο υπουργούς των Εξωτερικών να συζητούν παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.


σχετικα αρθρα