ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αποτιμούν τα κόμματα την Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2018, 15:33 / Ανανεώθηκε 28 Μαρτίου 2018, 08:02
Πώς αποτιμούν τα κόμματα την Ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με διαφορετικό τρόπο αποτιμούν τα κόμματα τα αποτελέσματα της Ευρωτουρκικής Συνόδου της Βάρνας, όπου οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έστειλαν αυστηρά μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο για τις ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για τους δύο στρατιωτικούς.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζει ότι «Γιούνκερ-Τουσκ έστειλαν από τη Βάρνα αυστηρά μηνύματα για Αιγαίο, Κύπρο και τα δύο παιδιά μας. Η στρατηγική μας, τα ερείσματα και οι συμμαχίες της χώρας, αποδίδουν καρπούς. Συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία. Προτεραιότητα, η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε πως η συνάντηση της Βάρνας επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι πολύτιμο διπλωματικό εφόδιο και για την Ελλάδα και για την Κύπρο. Επιβεβαίωσε, όμως, και πόσο ορθή ήταν η θέση της Νέας Δημοκρατίας να διεθνοποιήσει εξ’ αρχής το ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας». «Η Τουρκία οφείλει τώρα να ακούσει το ξεκάθαρο μήνυμα των εταίρων μας και να πράξει ανάλογα. Κάθε άρνησή της, την βάζει στο περιθώριο της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ τονίζει ότι «το κλίμα εφησυχασμού, που καλλιεργείται μετά την ευρωτουρκική Σύνοδο της Βάρνας, ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε πολύ περισσότερο πρέπει να κρύψει ότι επί της ουσίας πρόκειται για αναθέρμανση των συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας, σε μια σειρά ζητήματα, στη βάση της παραδοχής ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ».

«Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, που προωθείται μέσα από παζάρια κι ανταγωνισμούς κρατών και επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να αξιολογηθούν και οι όποιες φραστικές καταδίκες της Τουρκίας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εγγύηση ούτε για την ειρήνη στην περιοχή ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου» καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος.

Η Ένωση Κεντρώων σημειώνει ότι «καλλιεργήθηκαν αυταπάτες μετά τη Σύνοδο της Βάρνας περί δήθεν απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «πριν το μελάνι της Βάρνας, καλά – καλά στεγνώσει, οι Τούρκοι αμετανόητα απειλούν».

Η ΕΚ επαναφέρει το αίτημα για σύγκληση συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το οποίο να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών ριζικά και όχι ερασιτεχνικά με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, όπως κάνει η κυβέρνηση».