current views are: 4

27 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:27

Ο Θεοδωράκης στηρίζει την πρόταση Γεννηματά για συνταγματική αναθεώρηση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι η πρόταση Γεννηματά για αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή δημιουργεί σύγχυση και εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα.

Δημοσίευση 14:27’

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρεί ότι η πρόταση Γεννηματά για αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή δημιουργεί σύγχυση και εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης θεωρεί ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να μην έχει τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην πρόταση για άμεση συνταγματική αναθεώρηση, βρήκε όμως σύμμαχο τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού.

Με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, ο κ. Θεοδωράκης παραθέτει 11 λόγους για τους οποίους η αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει. «Οι πολίτες θέλουν να ελέγχονται οι υπουργοί για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στην συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα» λέει.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση Γεννηματά «πρωτοβουλία που προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής» και ουσιαστικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση.

«Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που εκβιάζει τους θεσμούς και όταν, ως αντιπολίτευση, ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτή τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Με ποιους θα πας να κάνεις συζήτηση; Από ποιον ζητάς συναίνεση; Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως, διότι αριθμητικά, πριν πάμε στα πολιτικά, εάν δεν συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα Βουλή, δεν υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον 151, ώστε να κινηθεί η διαδικασία και η επόμενη Βουλή, με 180 βουλευτές, να συντελέσει την αναθεώρηση. Άρα, για τι μιλάμε; Μιλάμε για κάτι στο οποίο πρέπει να συμπράξει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Άρα, απευθύνεσαι αυτή τη στιγμή σε αυτόν που κατηγορείς ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντί να λες “ζητώ εφαρμογή του Συντάγματος” λες “ανοίγω μία συζήτηση για αναθεώρηση, έστω για περιορισμένη”, που δεν είναι και τόσο περιορισμένη, διότι μιλάμε για maxi θέματα, για όλα τα μεγάλα θέματα» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος επικαλούμενος και την ιδιότητα του ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου έδειξε σαφώς την ενόχληση του για το γεγονός πως δεν ρωτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, όπως και ο κ. Λοβέρδος ο οποίος επίσης έχει την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

Πάντως, πηγές του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο σχολίαζαν πως το θέμα της αναθεώρησης «συζητήθηκε εκτενώς στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής». Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από την επιτροπή που συστάθηκε και οποιοσδήποτε μπορούσε εκεί να καταθέσει την άποψή του. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου».

Ολόκληρη η ανάρτηση Θεοδωράκη

Ειδικότερα ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει:

«Οι πολίτες θέλουν:

1. Οι υπουργοί να ελέγχονται για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους.

2. Οι βουλευτές να δίνουν λόγο στα ποινικά και αστικά δικαστήρια και να μην καλύπτονται πίσω από την ασυλία.

3. Οι δικαστές να μην είναι εντολοδόχοι της κυβέρνησης και η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό.

4. Οι εκλογές να μην γίνονται όποτε βολεύει την κυβέρνηση. Να τηρείται η τετραετία.

5. Η αντιπολίτευση να μην μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

6. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ενισχυθεί με αρμοδιότητες που θα ισορροπούν το πολιτικό σύστημα.

7. Ο εκλογικός νόμος να μην αλλάζει κάθε τρεις και λίγο. Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μην εξαρτώνται οι βουλευτές από τους καναλάρχες. Το πρώτο κόμμα να μην παίρνει μπόνους 50 έδρες, σαν να το έχει ψηφίσει ένα επιπλέον 15%.

8. Οι ιεράρχες να μην παρεμβαίνουν στην πολιτική. Να μην καθορίζουν το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και να μην στέκονται εμπόδιο στην διεύρυνση των δικαιωμάτων.

9. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

10. Τα κόμματα να μην καταδυναστεύουν το δημόσιο και οι παρατάξεις τους τα Πανεπιστήμια. Φτάνει πια με το κομματικό κράτος.

11. Τα κόμματα να μην μπορούν να δανείζονται χωρίς όρια, ούτε να ξοδεύουν μαύρα και ανεξέλεγκτα. Να μην έχουμε πτωχευμένα κόμματα και πλούσιους κομματάρχες».

Τις αλλαγές αυτές ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει ότι τις συζητούν όλοι πολύ συχνά, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια γενναία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αναφερόμενος ότι στη Γερμανία το Σύνταγμα του 1949 έχει τροποποιηθεί περισσότερες από 100 φορές και στη Γαλλία το Σύνταγμα του 1958 περισσότερες από 30, τονίζει: «Αυτή η Βουλή πρέπει να αποφασίσει, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ποιες θα είναι οι αναθεωρητέες διατάξεις, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή με 151 βουλευτές να οριστικοποιήσει τις αλλαγές.

»Το Σύνταγμα και η αναθεώρησή του δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης, είναι όλου του Κοινοβουλίου. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στην συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα. Προφανώς σε μια συζήτηση δεν θα συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Δεν ξέρω, ας πούμε, πόσοι τολμηροί θα βρεθούν να υπερασπιστούν τον χωρισμό κράτους – εκκλησίας. Και δεν ξέρω αν όλοι όντως θέλουμε την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου. Όμως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Όχι μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όχι πια στα μπαλκόνια. Αλλά στη Βουλή».


σχετικα αρθρα