current views are: 13

27 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση17:13

Θετικός ο Τσίπρας στην πρόταση Γεννηματά για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Δημοσίευση 17:13’

Αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Θετικά απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την συνταγματική αναθεώρηση, την ώρα που το εν λόγω ζήτημα προκαλεί τριγμούς στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει σαφείς διαφωνίες.

Απαντώντας στην πρόταση της κ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως «ο τόπος  έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας», ενώ διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στη διάθεσή της για να συζητήσουν από κοντά τις προτάσεις που διατύπωσε.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα:

Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως  γνωρίζεις,  έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου,  θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.

Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις  τόσο από κόμματα  και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.

Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.

Ωστόσο,  εκτιμώ ότι αν ο τόπος  χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν  μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη.  Ο τόπος  έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί  -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές πρακτικές που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε. Το τί είναι προοδευτικό και τι όχι διατυπώνεται με τις θέσεις μας στη Βουλή», απάντησαν κύκλοι του περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά στην επιστολή.

Πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε αρνητικός στην πρόταση.

Στηρίζει Φώφη ο Σταύρος, αποστάσεις από Βενιζέλο

Πάντως, η κίνηση της κ. Γεννηματά να αποστείλει επιστολή σε όλους τα κόμματα – πλην της Χρυσής Αυγής- με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος προκαλεί αντιδράσεις εντός του πολιτικού φορέα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την πρόταση Γεννηματά «πρωτοβουλία που προκαλεί σύγχυση στρατηγικής στο Κίνημα Αλλαγής» και ουσιαστικά εξυπηρετεί την κυβέρνηση, λαμβάνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από την κεντρική γραμμή του φορέα.

«Δεν μπορείς να παίζεις με το Σύνταγμα υπό συνθήκες θεσμικής κρίσης, όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που εκβιάζει τους θεσμούς και όταν, ως αντιπολίτευση, ισχυρίζεσαι ότι το μεγάλο θέμα είναι αυτή τη στιγμή η κρίση των θεσμών, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο σφετερισμός της αρμοδιότητας της κυβέρνησης για να αλλοιώνονται θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο σχολίαζαν πως το θέμα της αναθεώρησης «συζητήθηκε εκτενώς στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής». Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από την επιτροπή που συστάθηκε και οποιοσδήποτε μπορούσε εκεί να καταθέσει την άποψή του. Στην επιτροπή συμμετείχαν καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, έγκυροι νομικοί και τέως δικαστικοί καθώς και πολιτικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της μίλησε για τη θέση και τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν και αφού τέθηκαν υπόψη των συνέδρων εγκρίθηκαν αποτελώντας απόφασή του συνεδρίου».

Πάντως, την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά στήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, παραθέτει 11 λόγους για τους οποίους η αναθεώρηση πρέπει να προχωρήσει. «Οι πολίτες θέλουν να ελέγχονται οι υπουργοί για τις πράξεις τους και να μην παραγράφονται τα αδικήματά τους. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσουν, λοιπόν, στην συγκεκριμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Να μην χάσουμε και αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Να μην πάει πάλι η μπάλα στην εξέδρα» λέει.


σχετικα αρθρα