ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας για Novartis: Επιβεβλημένη η διερεύνηση της αρμοδιότητας για την εξεταστική

Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2018, 20:56 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2018, 20:56
Βίτσας για Novartis: Επιβεβλημένη η διερεύνηση της αρμοδιότητας για την εξεταστική
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις είχε εξεταστεί και στην υπόθεση Παπαντωνίου, δηλώνει ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η εξεταστική επιτροπή για τη Novartis είχε τη νόμιμη υποχρέωση να εξετάσει αν είναι αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις, υποστηρίζει ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Θοδωρής Βίτσας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι το ίδιο είχε γίνει στην υπόθεση για ενδεχόμενα αδικήματα του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα έρχονται προς «αποκατάσταση της πραγματικότητας» έπειτα από τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα της αρμοδιότητας.

Ο πρόεδρος της ανακριτικής επιτροπής υπενθυμίζει ότι η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης «να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και, σε αρνητική περίπτωση, να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης».

«Κανείς επομένως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νόμιμη υποχρέωση της Επιτροπής να ερευνήσει την αρμοδιότητα. Χλευαστικά σχόλια σε βάρος του κύρους της Επιτροπής μόνο ανεπίτρεπτη πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούν. Πολύ περισσότερο οι απαράδεκτες ύβρεις που διατυπώθηκαν» υποστηρίζει ο Θοδωρής Δρίτσας.

«Δεδικασμένο»

«Πέραν της υποχρεωτικότητας, η διερεύνηση της αρμοδιότητας δεν γίνεται για πρώτη φορά. Την ίδια εύστοχη και τεκμηριωμένη νόμιμη επιλογή έκανε σχετικά πρόσφατα η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση αναφορικά με ενδεχόμενα αδικήματα του πρώην Υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Ουδείς τότε αμφισβήτησε το κύρος και τη νομιμότητα των αποφάσεων αυτών. Αντίθετα, σημερινοί επικριτές, υπερασπίστηκαν τόσο την ανάγκη και υποχρέωση διερεύνησης της αρμοδιότητας, όσο και την τελική απόφαση περί αναρμοδιότητας. Υπάρχει δηλαδή ήδη "δεδικασμένο" στην Κοινοβουλευτική πρακτική του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει».

Σχολιάζοντας την άρνηση των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων να προσέλθουν για κατάθεση, ο κ. Βίτσας αναφέρει πως «αξίζει ιδιαίτερης μνείας η κοσμιότητα με την οποίαν απάντησαν στην πρόσκλησή μας οι κ.κ Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτριος Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέτζος, Μάριος Σαλμάς, Ιωάννης Στουρνάρας και Γεώργιος Κουτρουμάνη,  σε αντίθεση με τους ανεπίτρεπτους ισχυρισμούς και τις απαράδεκτες ύβρεις ή ειρωνείες που περιείχαν οι απαντητικές επιστολές των κ.κ Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδου και Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη».