current views are: 11

28 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση14:38

«Όχι» σε αμετάφραστη ονομασία και σε αναθεώρηση του Συντάγματος, λέει ο Ντιμιτρόφ

Οι «κόκκινες γραμμές» της ΠΓΔΜ ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη

Δημοσίευση 14:38’

Οι «κόκκινες γραμμές» της ΠΓΔΜ ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη

Ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στη Βιέννη για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας παρουσίασε στην τηλεόραση τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Telma ότι αποδέχεται όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, όχι όμως δίχως όρους.

Δύο είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η συμφωνία, είπε: Πρώτον, μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα διαχωρίζει την ΠΓΔΜ από την ελληνική Μακεδονία, δεν θα παραμένει όμως διεθνώς αμετάφραστη, όπως επιμένει η Ελλάδα.

Δεύτερον, «ότι οι “Μακεδόνες” πρέπει να είναι “Μακεδόνες” που μιλούν την “μακεδονική” γλώσσα, γιατί ο φόβος (μας) από τη συγκεκριμενοποίηση του ονόματος “Μακεδονία” με έναν προσδιορισμό θα είναι αδύνατον να καλυφθεί. Αυτός ο φόβος θα πρέπει να καλυφθεί καταλλήλως, ώστε εμείς γενικά να μπορέσουμε να ανοιχτούμε σε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό» πρόσθεσε.

Στόχος μας είναι να έχουμε έναν αξιοπρεπή διαχωρισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα το ποιοι είμαστε, με αξιοπρέπεια και χωρίς ταπείνωση» είπε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται πραγματικά για την λύση του προβλήματος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι και η Ελλάδα έχει τη βούληση για την εξεύρεση λύσης. Σημείωσε, ακόμα, ότι και οι δύο πλευρές πληρώνουν ήδη το πολιτικό κόστος από το άνοιγμα αυτού του προβλήματος και έχουν επενδύσει πολιτικά στην επίλυσή του, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον να είναι η ΠΓΔΜ στενός σύμμαχός της, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γιατί «γείτονες είμαστε και γείτονες θα μείνουμε».

«Αν δεν υπάρξει μία κατάληξη που θα καλύπτει και τις δικές μας βασικές ανησυχίες, και τις δικές τους ανησυχίες, τότε δεν θα υπάρξει όφελος και θα μείνουμε μόνο με το πολιτικό κόστος. Άρα, νομίζω ότι και εκεί (σ.σ. στην Ελλάδα) υπάρχει ενδιαφέρον για λύση» πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της χώρας συνιστούν υποχώρηση προς την Ελλάδα, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και αν δεν υπήρχε το θέμα του ονόματος.

«Για το παρελθόν θα συζητάμε; Με αυτό θα μείνουμε; Με τους μύθους για το ποιος έχει τις πιο ένδοξες ήττες; Ή θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα για να εξασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον; Ιδιαίτερα από τη στιγμή που την υπεράσπιση της ταυτότητας την φέραμε σε ένα πεδίο που η άλλη πλευρά προηγείται με 99-1, από την άποψη της δυτικής σκέψης, της φιλοσοφίας. Ανοίξτε καμιά εγκυκλοπαίδεια. Δεν υπήρχαν έθνη εκεί. Αυτός ο κόσμος είχε τέτοια κουλτούρα, αυτή ήταν η γλώσσα αυτού του πολιτισμού, τα αρχαία ελληνικά» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο που θα κατονομάζεται η γλώσσα και η υπηκοότητα περιπλέχθηκε και επιβαρύνθηκε από την πολιτική “εξαρχαϊσμού” της προηγούμενης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ (σ.σ. του Νίκολα Γκρούεφσκι).

«Η δική μας γλώσσα είναι αναμφίβολα σλαβική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάγεται στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Εμείς, μέσω της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, επιχειρήσαμε να ενισχύσουμε τη ρίζα, για ποιους λόγους η γλώσσα είναι “μακεδονική” και εμείς “Μακεδόνες”, γεγονός που μας έφερε σε ένα ευάλωτο πεδίο, επειδή αυτός είναι ο κόσμος του ελληνικού πολιτισμού. Ο κόσμος των εθνών, της δημιουργίας των εθνών κλπ είναι πολύ πιο πρόσφατος – τον 18ο, 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Έτσι, όταν με το άγαλμα του Αλέξανδρου προσπαθείτε να υπερασπιστείτε την ταυτότητα, δημιουργείτε πολύ μεγαλύτερη αντίσταση εκεί όπου θα έπρεπε να δώσουμε τα χέρια» είπε ο Ντιμιτρόφ.

Σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική θέση για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι αυτή ενδεχομένως οφείλεται στην εμπειρία της ελληνικής πλευράς από τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία, η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο στα Τίρανα. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, το Σύνταγμα ορίζει ότι η κύρωση των διεθνών συμφωνιών που υπογράφει η χώρα γίνεται από την Βουλή, το δε Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να υπεισέλθει και να κρίνει το περιεχόμενο των διεθνών συμφωνιών που έχουν κυρωθεί, αλλά μόνο θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία (αν υπήρχε εξουσιοδότηση για την υπογραφή της συμφωνίας, αν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την κύρωσή της κλπ). «Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι μία διεθνής συμφωνία που θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο είναι η πιο σοβαρή εγγύηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι δηλώσεις του έρχονται ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη με μεσολαβητή τον Μάθιου Νίμιτς.

Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν Αθήνα και Σκόπια 

Μετά τις διήμερες διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας στα Σκόπια, και οι δύο πλευρές μίλησαν για συμβιβασμό. «Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος χαμένος. Ασφαλώς όμως ένας συμβιβασμός είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να πάρεις όσα έχεις στο μυαλό σου ή όσα μεταφυσικά πιστεύεις ότι μπορείς να πάρει. Πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Απαντώντας σχετικά με τις εγγυήσεις ως προς τις συνταγματικές αλλαγές –βασικό επίδικο της ελληνικής πλευράς- ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η δική μας πλευρά δεν ζητά παραπάνω εγγυήσεις απλως παίρνει υπόψη την εμπειρία στην ΕΕ με τις αποφάσεις σειρά συνταγματικών δικαστηρίων που θεωρούν ότι τα Συντάγματά τους παραμένουν υπεράνω του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα περί συνταγματικών αλλαγών τονίζοντας ότι αυτές «δεν είναι κάτι άτιμο. Οι νόμοι, τα Συντάγματα, οι νοοτροπίες μέσα στο χρόνο αλλάζουν». Ενώ, «όπως έχω καταγράψει η ίδια η χώρα έχει κάνει δύο σημαντικές και πέντε δευτερεύουσες αλλαγές» ανέφερε τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αναχθεί «σε ηθικό ζήτημα αν θα κάνεις μία αλλαγή ή όχι».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και σε αντίθεση με δηλώσεις του στο παρελθόν παρουσιάστηκε, περισσότερο συγκαταβατικός λέγοντας πως Ελλάδα και ΠΓΔΜ αναζητούν και λύσεις ως προς το Σύνταγμα των Σκοπίων που θα είναι επαρκείς και για τις δύο πλευρές και οι πολιτικοί θα μπορούν να τις υποστηρίξουν έναντι της κοινής γνώμης των κρατών τους. Πρόκειται για μια σαφή μετατόπιση της επίσημης θέση της ΠΓΔΜ περί μη αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά και πάλι φαίνεται να απέχει από την θέση της Αθήνας.

«Την επόμενη εβδομάδα [στη Βιέννη] θα ανοίξουμε εκ νέου το ζήτημα από κοινού με τον διαμεσολαβητή και θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε, διότι οι συζητήσεις θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το ζήτημα και αν υπάρξει ανάγκη, θα συνεννοηθούμε να ξαναειδωθούμε και περισσότερες φορές, αν χρειαστεί έως ότου βρούμε κάποιον τρόπο να προωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά.

 


σχετικα αρθρα