ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Έτοιμη να δηλώσει αναρμοδιότητα η Προανακριτική

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2018, 21:58 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2018, 08:23
Υπόθεση Novartis: Έτοιμη να δηλώσει αναρμοδιότητα η Προανακριτική
Facebook Twitter Whatsapp

Πότε θα είναι έτοιμο το πόρισμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση των εργασιών της, τη λήψη απόφασης επί της αρμοδιότητας και την σύνταξη του πορίσματος έκανε σήμερα η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Novartis.

Κατά τη συνεδρίαση του οργάνου στο οποίο πλέον συμμετέχουν μόνο τα δύο κόμματα της πλειοψηφίας (η αντιπολίτευση έχει αποχωρήσει καταγγέλλοντας την διαδικασία), έγινε ανταλλαγή απόψεων περί της αρμοδιότητας και τοποθετήθηκαν οι εισηγητές (Παρασκευόπουλος, Λαζαρίδης).

Στις τάξεις των βουλευτών υπήρξε σύμπνοια ως προς το ότι η Βουλή και για τα δύο επίμαχα αδικήματα (δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα) δεν είναι αρμόδια. Υπό αυτό το πρίσμα, στην επόμενη συνεδρίαση θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και λίγες μέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί άλλη μία όπου και θα καταλήξει στο πόρισμα.

«Η επιτροπή θα λάβει υπόψη όλο το πλούτο των επιχειρημάτων και τοποθετήσεων που κατατέθηκαν από την αρχή ως και σήμερα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής, Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας πως θα ληφθούν υπόψη και τα κείμενα που απέστειλε στην επιτροπή ο κ. Βενιζέλος, όσα κατέθεσε με τη φυσική του παρουσία όπως και τα όσα αναφέρονται  εμμέσως ή αμέσως στις επιστολές των 9 αναφερόμενων πολιτικών προσώπων που δε προήλθαν.

«Η επιτροπή θεωρεί ότι έχει υποχρέωση όχι μόνο να διατυπώσει άποψη αλλά και να συντάξει κείμενο νομικής επιχειρηματολογίας για ζήτημα αρμοδιότητας πολύ  περισσότερο από τη στιγμή που είναι απόφαση της Ολομέλειας», συμπλήρωσε ο κ. Δρίτσας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο πως το πόρισμα της επιτροπής θα ξεκαθαρίζει πως η Βουλή δεν έχει την πολυσυζητημένη αρμοδιότητα προκειμένου ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Το δε αδίκημα της δωροδοκίας από τη στιγμή που δε θα θεωρηθεί αρμοδιότητα της Βουλής (οι υπουργοί δηλαδή δεν το έκαναν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους), αναμένεται ν’ ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση περί παραγραφής. « Δε μας φοβίζει τίποτα από τη στιγμή που οι θέσεις μας είναι τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες», απάντησε σε ερώτημα περί ύπαρξης διαφορετικής νομοθεσίας επί του θέματος ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η επιτροπή δεν έχει στόχο να εξαντλήσει τη νέα προθεσμία του ενός μήνα που έλαβε από την Ολομέλεια για την σύνταξη του πορίσματος (λήγει στις 28 Απρίλη), ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της αντιπολίτευσης και το αν θα επιλέξει να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις της στο τελικό κείμενο.