current views are: 5

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση05:50

Μήνυμα Αβραμόπουλου στην κυβέρνηση: Τρέξτε τη συμφωνία για το προσφυγικό

Ο επίτροπος της ΕΕ ζήτησε να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών

Δημοσίευση 05:50’

Ο επίτροπος της ΕΕ ζήτησε να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών

Στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων του με την Ελληνική Κυβέρνηση για την παρακολούθηση των προτεραιοτήτων στο θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης και της ασφάλειας στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε, σήμερα, στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως «Ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και δεδομένης της ανάγκης για έγκαιρη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη και προετοιμασία, υπογράμμισα ότι πρέπει να διατηρηθεί και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία, με την παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας των προαναχωρησιακών κέντρων».

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης και «αναβάθμισης των υποδομών και  της λήψης μέτρων προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ιδιαίτερα για την αύξηση των καταλυμάτων στέγασής τους».

Κλείνοντας σημείωσε πως «είναι σημαντική η διαρκής αξιοποίηση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων που παρέχονται προς την Ελλάδα, μέσω των εθνικών προγραμμάτων».

Προβληματισμός από τις αυξημένες προσφυγικές ροές

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα χουν προκαλέσει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου και εγρήγορση σε όλο τον μηχανισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γι΄αυτόν τον λόγο, συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Αβραμόπουλο έγινε προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για το πώς θα συντονιστούν οι ενέργειες της χώρας από εδώ και πέρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί να καθοριστεί και το ζήτημα των ποσοστώσεων ανά χώρα, κάτι που αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ  ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ενημέρωσε τα μέλη του Οργάνου για την κατάσταση στα νησιά, αλλά και για το πώς θα χειριστεί από εδώ και πέρα το προσφυγικό. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βίτσας σήμερα στη Βουλή, οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά το 2018 αυξήθηκαν κατά 33%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο έγινε στη «σκιά»  του σκανδάλου της Novartis,  όπου ο Έλληνας επίτροπος εμφανίζεται  ως εμπλεκόμενος, σύμφωνα με την δικογραφία. Με τον ίδιο και τη ΝΔ να επιμένουν να κάνουν λόγο για σκευωρία, το τετ α τετ σίγουρα θα «σημαδευτεί» από τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Ανησυχία στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Η στάση της Τουρκίας και οι απειλές που έρχονται από τη γειτονική χώρα είναι οι βασικοί παράγοντες ανησυχίας για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως ο Ταγίπ Ερντογάν κρατά αυτό το «όπλο» στα χέρια του από τη στιγμή που 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα εδάφη του.

Μια τέτοια εξέλιξη, ενόψει μάλιστα τουριστικής περιόδου, θα ήταν καταστροφική.  Το προσφυγικό  προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό και τους Ευρωπαίους εταίρους, που επιθυμούν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο να παραμείνουν ανοιχτοί, όπως προέκυψε και στη Σύνοδο της Βάρνας.

Αυτή τη στιγμή στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης διαμένουν 10.867 πρόσφυγες και μετανάστες τη στιγμή που η χωρητικότητά τους είναι για 6.338 άτομα. 5.674 στη Λέσβο, 1.191 στη Χίο, 2.467 στη Σάμο, 642 στη Λέρο και 893 στην Κω.


σχετικα αρθρα