current views are: 10

30 Μαρτίου 2018
Δημοσίευση10:52

Τι ακριβώς έγινε και η Θεσσαλονίκη είπε το νερό – νεράκι;

Ερώτηση στον υπουργό Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Δημοσίευση 10:52’

Ερώτηση στον υπουργό Υποδομών κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή το πρόβλημα λειψυδρίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, το οποίο προέκυψε λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ Α.Ε.).

Με την Ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί αν αληθεύουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα διαρροής ήταν γνωστό εδώ και τρεις μήνες, καθώς και το πώς θα υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, αφού η ίδια η εταιρία, με ανακοινώσεις της, κάνει λόγο για «πεπαλαιωμένο δίκτυο».

«Τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη βιώνει καταστάσεις που τη γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Η λειψυδρία είχε να κάνει την εμφάνισή της στη Θεσσαλονίκη από τη δεκαετία του ’80. Οι δηλώσεις υπουργών, σύμφωνα με τις οποίες “τα συνεργεία της ΕΥΑΘ είναι επί ποδός σε 24ωρη βάση και μάλιστα με πλήρη στελέχωση, μιας και συνέβαλαν σε αυτό θετικά οι 150 προσλήψεις στελεχών στην εταιρεία”, δεν ξεδίψασαν τους Θεσσαλονικείς, ούτε βοήθησαν τα νοικοκυριά στην πόλη να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό. Τι ακριβώς έγινε και η Θεσσαλονίκη είπε το νερό – νεράκι; Οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απαντήσουν αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η βλάβη προκλήθηκε πριν από ένα τρίμηνο. Ελπίζουμε κάτι τέτοιο να μην αληθεύει», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:4839-30/3/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: «Μεγάλα προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη»

Η Θεσσαλονίκη βιώνει τις τελευταίες ημέρες καταστάσεις που είχε να βιώσει τουλάχιστον μία 15ετία. Μία βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στη Σίνδο, που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη από τις πηγές της Αραβησσού, ήταν η αιτία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Επιτροπής Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε., να διακοπεί η υδροδότηση σε πολλές περιοχές της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη επικράτησε πρωτοφανής αναστάτωση λόγω της διακοπής υδροδότησης, καθώς σε περιοχές της πόλης, όπως η Κάτω Τούμπα, αλλά και άλλες του πολεοδομικού συγκροτήματος, τα νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό για πάνω από 24 ώρες. Πολλά σχολεία διέκοψαν τη λειτουργία τους, παραμένοντας κλειστά και σήμερα, καθώς δεν υδροδοτούνταν και υπήρχε θέμα με τις συνθήκες υγιεινής των μαθητών.

Επίσης, το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την ΕΥΑΘ Α.Ε. για τον τρόπο υδροδότησης κατά περιοχή δεν τηρήθηκε επακριβώς –προφανώς λόγω αδυναμίας ένταξης όλου του δικτύου στις ειδικές συνθήκες- κι έτσι τα παράπονα των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης είναι έντονα.

Η όλη κατάσταση συνέπεσε με την πρωθυπουργική παρουσία και την παρουσία του συνόλου σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος επισκέφθηκε το σημείο της διαρροής και δήλωσε ότι «τα συνεργεία της ΕΥΑΘ είναι επί ποδός σε 24ωρη βάση και μάλιστα με πλήρη στελέχωση, μιας και συνέβαλαν σε αυτό θετικά οι 150 προσλήψεις στελεχών στην εταιρεία». Παρά τις δηλώσεις αυτές, οι πληροφορίες θέλουν τη βλάβη να αποκαθίσταται από συνεργείο ιδιωτικής εταιρίας.

Επίσης, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βλάβη στον αγωγό δεν προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Αντίθετα, ο αγωγός παρουσίαζε διαρροές εδώ και τρεις μήνες, στο συγκεκριμένο σημείο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αγωγός παρουσίαζε βλάβη σχετικά μικρής έκτασης, αλλά έσπασε από κακή χρήση μηχανήματος εκσκαφής, που χρησιμοποιήθηκε από τα συνεργεία για την αποκατάσταση της αρχικής βλάβης, με αποτέλεσμα να μεγεθυνθεί το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα οι επίσημες ανακοινώσεις της ΕΥΑΘ αναφέρουν ότι το δίκτυο ύδρευσης είναι πεπαλαιωμένο. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος δήλωσε πως «έχει εντοπιστεί η βλάβη στον υφιστάμενο αγωγό των 40 ετών περίπου της Αραβησσού και έχει προσδιοριστεί η μέθοδος τεχνικής αποκατάστασης». Όμως, αυτό που όλοι γνώριζαν στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι το πολεοδομικό συγκρότημα υδροδοτούνταν από τον Αλιάκμονα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μία βλάβη στο σύστημα υδροδότησης από την Αραβησσό δε θα προκαλούσε τόσο έντονα προβλήματα!

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Αληθεύει ότι υπήρξε διαρροή, εδώ και τρεις μήνες, από το συγκεκριμένο σημείο του αγωγού;

Αληθεύει η πληροφορία ότι ο αγωγός έσπασε από άστοχο χειρισμό συγκεκριμένου μηχανήματος εκσκαφής, με αποτέλεσμα το μέγεθος της ζημιάς να πολλαπλασιαστεί κι έτσι να μείνει η Θεσσαλονίκη χωρίς νερό για 24ωρα;

Παραμένει ως κύριος αγωγός υδροδότησης της πόλης ο τσιμεντένιος, απαρχαιωμένος της Αραβησσού κι όχι ο νέος αγωγός που φέρνει νερό στην πόλη από τον Αλιάκμονα;

Πώς θα προβλεφθούν ανάλογες βλάβες στο μέλλον όταν η ΕΥΑΘ, με επίσημες ανακοινώσεις της, κάνει λόγο για πεπαλαιωμένο δίκτυο;


σχετικα αρθρα