current views are: 5

2 Απριλίου 2018
Δημοσίευση07:18

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα στην Κεντροαριστερά με «όχημα» την αλλαγή Συντάγματος

«Κλειδί» των εξελίξεων η συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά

Δημοσίευση 07:18’

«Κλειδί» των εξελίξεων η συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά

Όλο και πιο στενό γίνεται το “μαρκάρισμα” του Μαξίμου στην κεντροαριστερά επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το νέο ρήγμα που έχει προκληθεί με αφορμή το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η διαχωριστική γραμμή που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν το μεγάλο “εμπόδιο” για τη μετεκλογική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.

Αν και η επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς εξακολουθεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της και να κρατά σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θεωρείται πως μέσω των αλλαγών στο Σύνταγμα ανοίγει ένας  δίαυλος επικοινωνίας, που θα ήταν δυνατόν να ισχυροποιηθεί με συμπλεύσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ένα πρώτο σήμα “αποκόλλησης” της  Χαριλάου Τρικούπη από το “άρμα” της ΝΔ εκτιμάται πως θα μπορούσε να δοθεί με τον “νέο Καλλικράτη”, που θα έρθει στη Βουλή μέσα στην άνοιξη και θα περιέχει τη θέσπιση της απλής αναλογικής και στους ΟΤΑ.

Στις παρασκηνιακές συνομιλίες που πραγματοποιούνται μεταξύ των δυο χώρων, από το κυβερνητικό στρατόπεδο μνημονεύεται συνεχώς το κόστος της συνεργασίας με την γαλάζια παράταξη που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε συρρικνωμένα εκλογικά ποσοστά. Σε αυτό το σημείο εκφράζεται η καχυποψία των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής που φοβούνται πως η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε νέα απορρόφηση των δυνάμεων του, τη στιγμή που δημοσκοπικά φαίνεται πως υπάρχει μια ανάκαμψη.

Το έδαφος προετοιμάζεται, τα “δίχτυα” από το Μαξίμου απλώνονται και αναμένουν με ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, όταν ο Αλέξης Τσίπρας την καλέσει στην Ηρώδου Αττικού, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την κοινοβουλευτική διαδικασία όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Στελέχη της πλειοψηφίας, που συνομίλησαν με το newpost.gr,  εκτιμούν πως από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά έκανε το πρώτο βήμα, δεν θα κάνει πίσω. Η αριθμητική σε αυτή την περίπτωση είναι που μετράει, καθώς οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και το ΠΟΤΑΜΙ αριθμούν συνολικά 180 βουλευτές.  

“Πρόβα” συμμαχιών έκανε ο πρωθυπουργός με τη συνάντηση που είχε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, κατά την οποία εκτιμάται ότι εμπεδώθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Στα πολλαπλά αδιέξοδα των τελευταίων ημερών με αιχμή τα εθνικά ζητήματα,  η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση φαίνεται πως έχει ανοίξει ένα νέο «παράθυρο» για την κυβέρνηση, αφού το συγκεκριμένο ζήτημα είχε μείνει στο «συρτάρι» του Αλέξη Τσίπρα, που ανέμενε μια καλή αφορμή για να το φέρει στην επιφάνεια. Όλο αυτό το κλίμα, πάντως έχει δημιουργήσει μια προεκλογική ατμόσφαιρα, την οποία επιχειρούν να αλλάξουν  στο Μαξίμου επιμένοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

Η μετά ΑΝΕΛ εποχή

Η κινητικότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό δεν αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση, που επιθυμεί στον δρόμο προς τις εκλογές να ξεκαθαρίσει τις συμμαχίες της και να αποτινάξει από πάνω της συνεργασίες που δεν μπορεί πλέον να αντέξει. Τις τελευταίες τρεις ημέρες κορυφαία στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Στέλιος Κούλογλου, ουσιαστικά προανήγγειλαν το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ μετά το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Χωρίς να αφήνονται αιχμές για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, από την Κουμουνδούρου αρχίζουν σιγά – σιγά να τραβούν διαχωριστικές γραμμές από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και να θυμίζουν όλο και συχνότερα την προγραμματική συμφωνία που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Πάνος Καμμένος έχει επανέλθει δυναμικά και σε υψηλούς τόνους τοποθετείται γύρω από τα εθνικά θέματα. Αυτό το γεγονός έχει προβληματίσει για άλλη μια φορά τους κυβερνητικούς, παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός φαίνεται πως του έχει δώσει τον απαιτούμενο χώρο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Αυτό που εκτιμάται είναι πως η στάση του δεν είναι παραγωγική και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιες θα είναι οι εξελίξεις, αν τελικά βρεθεί η “χρυσή τομή” στο Σκοπιανό και έρθει στη Βουλή η συμφωνία για ψήφιση.

Τον Αύγουστο ο ένας από τους δυο λόγους συνύπαρξης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έχει τυπικά ολοκληρωθεί. Η έξοδος από τα μνημόνια θα έχει σημάνει ένα τέλος εποχής και μένει να αποδειχθεί, αν η πάταξη της διαπλοκής και η κάθαρση αρκούν για να κρατήσουν Τσίπρα και Καμμένο στην Ηρώδου Αττικού μέχρι τον Μάιο του 2019. Όλα αυτά αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να έχουν τις “κεραίες” ανοιχτές με την επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τους πολιτικούς αρχηγούς να έρχεται την καλύτερη δυνατή στιγμή.

Πρόβλημα δεν υπάρχει με τους υπόλοιπους “κυβερνητικούς εταίρους” παρά το γεγονός πως κατά καιρούς έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις. Η κίνηση “Πράττω” με επικεφαλής τον Νίκο Κοτζιά, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και την βουλευτή Πειραιά Γεωργία Γεννιά θεωρείται πως έχει ενσωματωθεί με την πλειοψηφία, ενώ πέρα από κάποια ζητήματα, όπως το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα με τους Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά από τους Οικολόγους.


σχετικα αρθρα