current views are: 7

3 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:08

Το «ελληνοτουρκικό Πάσχα» – Τα «παιχνίδια» Ερντογάν προβληματίζουν το Μαξίμου

Τα σχέδια της Άγκυρας και οι απαντήσεις της Αθήνας

Δημοσίευση 04:08’

Τα σχέδια της Άγκυρας και οι απαντήσεις της Αθήνας

Τα όρια της ελληνικής πλευράς δοκιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν με σκληρές ανακοινώσεις και κινήσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή ακόμα και σε ένα θερμό επεισόδιο. Το φετινό Πάσχα για την κυβέρνηση είναι εντελώς διαφορετικό, καθώς ο μηχανισμός του Μαξίμου είναι σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να απαντά στις προκλήσεις από τη γειτονική χώρα, αλλά και να κρατά τις ισορροπίες για να μην ανέβει κι άλλο το «θερμόμετρο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο να κάνουν οτιδήποτε περνά από το χέρι τους για να μην διαταράξουν την κυβερνητική συνοχή γνωρίζοντας πως ένα ασταθές κλίμα στο εσωτερικό θα το εκμεταλλευόταν η Άγκυρα και σε αυτή την περίπτωση πέρα από την «πολιτική ζημιά» για τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το εθνικό κόστος θα ήταν ανυπολόγιστο.  Οι απαραίτητες αναλύσεις θα γίνουν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μυαλό του Ταγίπ Ερντογάν

Αν και η  τακτική των χαμηλών τόνων είναι αυτή που έχει επιλέξει η Αθήνα, ωστόσο η σκληρή απάντηση του Μαξίμου κατά του «Σουλτάνου» έδωσε ένα σαφές μήνυμα πως οποιαδήποτε απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας και στη βούληση που υπάρχει από ΕΕ και ΗΠΑ η Τουρκία να συμφιλιωθεί με τη Δύση. Αυτόν τον δρόμο, βέβαια υποστηρίζει και η Αθήνα σε όλες τις επίσημες παρουσιάσεις και συνεδριάσεις, στις οποίες παρίστανται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως σε αυτή τη φάση έχει επιλέξει τον «εναγκαλισμό» με την Μόσχα γεγονός που  περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Αποδείχτηκε, από τη σύνδεση που έκανε ο Ταγίπ  Ερντογάν των οχτώ Τούρκων  αξιωματικών  με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς,  πως το ατύχημα στον Έβρο ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του «Σουλτάνου», που έψαχνε ένα ακόμα «χαρτί», πέρα από το προσφυγικό, την ΑΟΖ  και τις γκρίζες  ζώνες στο Αιγαίο για να πιέζει την Αθήνα.

Καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν στο newpost.gr,  δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξες για τη γρήγορη επιστροφή των στελεχών του στρατού ξηράς  στην Ελλάδα, ωστόσο επισημαίνουν πως δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται οποιαδήποτε άλλη κατηγορία από τα ευρήματα στα κινητά τους. Το γεγονός πως υπάρχουν και τέσσερις Γερμανοί  που κρατούνται στην Τουρκία δεν μπορεί να συνδεθεί με την υπόθεση των δυο στρατιωτικών, καθώς είναι πολίτες με διπλή υπηκοότητα.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί  ευνοεί περισσότερο από ποτέ τους κορυφαίους της τουρκικής κυβέρνησης, από τον Ερντογάν μέχρι τον Μπουλούτ,  να προβάλουν  αξιώσεις στο Αιγαίο για μια σειρά από ελληνικά νησιά, τα οποία θεωρούν πως τους ανήκουν. Όπως είναι φυσικό, η προσοχή του Πενταγώνου έχει στραφεί στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κω, την Κάλυμνο και το Καστελόριζο  όπου δεκάδες βραχονησίδες μπορεί να αποτελέσουν ανά πάσα στιγμή σημείο τριβής.

Από τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την ποιότητα του φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ προτείνοντας την υγροποίησή του στην Αίγυπτο και τη μεταφορά του στην Ευρώπη, θεωρείται δεδομένο πως την περιοχή θα συνεχίζει να την παρενοχλεί ο τουρκικός στόλος. Με βάση και τις πληροφορίες που υπάρχουν από τη Σύνοδο στη Βάρνα, δεδομένη θεωρείται η προσπάθεια του Ερντογάν να βάλει τα ενεργειακά στον ευρωτουρκικό διάλογο. Ταυτόχρονη πίεση ασκεί η Άγκυρα και στην Ουάσινγκτον να προβεί σε κινήσεις, ώστε να γίνει αποδεκτός «παίχτης» στην περιοχή με αντάλλαγμα την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα χθες σημειώθηκαν δυο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ πραγματοποιήθηκε  και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Το βλέμμα στον Πούτιν για τους δύο Έλληνες

Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς είναι στραμμένο στο σημερινό ραντεβού Πούτιν – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, καθώς οι καλές σχέσεις των δυο ηγετών, τα ρωσοτουρκικά deals που είναι σε εξέλιξη, αλλά και η δέσμευση του Ρώσου προέδρου πως θα θέσει τα ελληνικά ζητήματα,  ενδεχομένως να ρίξουν λίγο περισσότερο «φως» στην υπόθεση της κράτησης των δυο Ελλήνων στις φυλακές της Αδριανούπολης. 
Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του Βλάντιμιρ Πούτιν για να επισκεφτεί για δεύτερη φορά  το Κρεμλίνο.
 


σχετικα αρθρα