current views are: 11

3 Απριλίου 2018
Δημοσίευση09:06

Τσίπρας στο Υπουργικό για Τουρκία: «Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν»

Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και οικονομία στο «τραπέζι»

Δημοσίευση 09:06’

Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και οικονομία στο «τραπέζι»

Να μην εφησυχάζουν κάλεσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, τονίζοντας πως “τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι κρίσιμα”. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να παρέμβει ώστε να επισπευσθούν οι δικονομικές διαδικασίες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

«Βρισκόμαστε στην υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα έρθει “στο τέλος της θητείας μας, το Φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν στις ευρωεκλογές του 2019”.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών, που εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο στις φυλακές της Αδριανούπολης και ζήτησε από την Αγκυρα να επισπεύσει τις διαδικασίες της επιστροφής τους στην Ελλάδα: «Να αφήσει η Τουρκία αυτή την αδιέξοδη κλιμάκωση. Όταν κάποιος έχει πρόβλημα στο σπίτι του το χειρότερο είναι να τα βάζει με τον γείτονά τους. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και να κάνουν μια κίνηση καλής θέλησης, με την επιστροφή των δύο Ελλήνων».

“Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα σχετίζεται με την κατάσταση στο εσωτερικό της αλλά και στη Συρία. Από την πλευρά μας αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό δίαυλο. Η ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων και το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν προς την Τουρκία μέσω της Συνόδου, είναι πολύ σημαντικό βήμα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση ευρωπαϊκού συμβουλίου», πρόσθεσε και άσκησε κριτική κατά της αντιπολίτευσης: «Η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση. Έχουμε έναν ακόμα λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο μετώπων στην εξωτερική πολιτική για να μην σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο. Να επιλύσουμε διαφορές με Αλβανία και ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Θα μπορούσε κάποιος να δεχτεί την αντιπαράθεση στα θέματα της οικονομίας, αλλά σε αυτά της εξωτερικής πολιτικής η στάση μιας στείρας αντιπαράθεσης κάνει ζημιά στην χώρα. Η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία θα ήταν αυτή την ώρα να δείξουμε αδυναμία να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι την τουρκική προκλητικότητα».

Αυστηρό μήνυμα προς υπουργούς: Έχετε 80 ημέρες να κλείσετε τις εκκρεμότητες

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα 80 ημερών έθεσε στους υπουργούς ο Τσίπρας, για τα “τελευταία δύσκολα μέτρα του μαραθωνίου”: «Δεν επιτρέπεται κανέναν εφησυχασμός. Να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης γιατί τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης. Δεν θα υπάρξει άλλη αξιολόγηση, άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν αν μεταφερθούν στο μέλλον. Δεν θα δεχτώ τεχνητά εμπόδια και κωλυσιεργίες, Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Κρίνεται ένα συλλογικό στοίχημα όχι το προσωπικό έργο υπουργών. Στις επόμενες 80 μέρες να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία του προγράμματος».

Όπως είπε, «το κρίσιμο, το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο ερχόμενος Αύγουστος κι αυτό είναι μια μεγάλη τομή στην Ιστορία της πατρίδας μας». 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «έχουμε ιστορικό καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό. Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της γ’ Αξιολόγησης. Όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και ότι έχει περάσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης». 

“H ελληνική οικονομία έχει περάσει πλέον σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από το ρυθμό μεγέθυνσης του 2017 που ήταν 1,5% και συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, αλλά και από την παρακολούθηση όλων των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας”, υπογράμμισε.

“Ο λαός προφανώς περνάει δυσκολίες, αλλά κατανοεί ότι αυτή κυβέρνησης δεδομένων των δημοσιονομικών συνθηκών κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Μετά από τρία χρόνια αισθάνομαι περήφανος που πετύχαμε μια σειρά παρεμβάσεων που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο σκληρής επιτροπείας”, πρόσθεσε.

Προανήγγειλε ότι θα καταρτιστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης, με βάση το οποίο θα προκύψουν τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ επέμεινε ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα προληπτική γραμμή στήριξης: «Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητούν είναι οι λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, που δεν θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν να κόψουν αυτή την πορεία εξόδου».

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε σύντομη ενημέρωση προς τους υπουργούς από τους Χουλιαράκη, Τσακαλώτο και Δραγασάκη για θέματα της οικονομίας, αλλά και για το ζήτημα του χρέους.

Επισημάνθηκε ότι πολλές φορές οι υπουργοί αφήνουν για την τελευταία στιγμή ανοιχτά κάποια ζητήματα και αυτός είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του έκανε σαφές ότι δεν θα δεχτεί κωλυσιεργίες, δίνοντας διορία 80 ημερών να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, με μεγαλύτερο “αγκάθι” τις ιδιωτικοποιήσεις.


σχετικα αρθρα