current views are: 10

4 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:21

Ποιος ο λόγος της πασχαλινής συνέντευξης Μητσοτάκη

H πολιτική αντιπαράθεση έχει νέα δομή

Δημοσίευση 04:21’

H πολιτική αντιπαράθεση έχει νέα δομή

Το πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα έχει πάρει χαοτικά χαρακτηριστικά, ενώ όλες οι κυβερνητικές κινήσεις θυμίζουν έντονα προεκλογική περίοδο. Όπως τονίζουν από τη ΝΔ, είναι εμφανές πλέον ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στήνει το αφήγημα με το οποίο θα φτάσει μέχρι τις κάλπες, το οποίο βασίζεται πάνω στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα ζητήματα.

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βλέπουν πλέον ότι η πολιτική αντιπαράθεση έχει νέα δομή, μακριά από τις παραδοσιακές κόντρες που παρακολουθούσαν οι πολίτες στα προηγούμενα χρόνια. Οι επιθέσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων προς την αντιπολίτευση δεν έχουν μέτρο και ξεφεύγουν θεσμικά, ενώ η ΝΔ, όπως λένε τα γαλάζια στελέχη, έχει μπει στο στόχαστρο του Μεγάρου Μαξίμου σε μια προσπάθεια να την αποδυναμώσουν εκλογικά, με κάθε τρόπο.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας για να δώσει, μια μεγάλη σε διάρκεια συνέντευξη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μια σειρά θεμάτων, να απαντήσει και να αποδομήσει τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου κατά του κόμματός του. Παράλληλα θέλησε να βάλει τη δική του ατζέντα, τόσο για πριν όσο και για μετά τις εκλογές, δίνοντας και το κυβερνητικό στίγμα του.

Πίσω από τα μικρόφωνα του Real Fm και με χαλαρό ντύσιμο, ο πρόεδρος της ΝΔ το πρωί της Μ. Τρίτης τοποθετήθηκε για μιάμιση ώρα πάνω στα εξής ζητήματα:

Εθνικά Θέματα: «Ο Πάνος Καμμένος, είναι ανίκανος, επικίνδυνος και ρίχνει αχρείαστα, λάδι στη φωτιά». Κατηγόρησε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ότι επιχειρούν με λάθος τρόπο να απαντήσουν στην Τουρκία, προκειμένου να πετύχουν την πολιτική επιβίωσή τους και έστρεψε τα πυρά του προς τον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον κ. Καμμένο.

Συναίνεση και Εθνική Ενότητα: Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ για έλλειψη συναίνεσης. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ο ίδιος ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες και αντέστρεψε τα πυρά προς την κυβέρνηση, λέγοντας πως υπάρχει καταρχάς πρόβλημα εσωτερικής ενότητας στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο ίδιος θέλησε να φανεί συναινετικός σε δύο θέματα: στη Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία είπε πως ισχύει η πρότασή του προς τον κ. Τσίπρα, να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα προτεινόμενα άρθρα από τη ΝΔ και αντίστοιχα η ΝΔ, αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, για να είναι η επόμενη Βουλή αναθεωρητική. Επίσης στα εθνικά θέματα, διευκρίνισε ότι δεν θα πει «όχι» σε ενδεχόμενη σύγκλιση του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον πρωθυπουργό.

Δημόσιο – απολύσεις: Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ το κατέρριψε δύο φορές. Η πρώτη με αφορμή τις αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΘ (ερώτηση που τέθηκε για την πολυήμερη διακοπή νερού στη Θεσσαλονίκη για την οποία ανέφερε ότι «περίσσεψε η αλαζονεία και έλειψε η ευθυξία για παραιτήσεις) και η δεύτερη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Ο αριθμός των υπαλλήλων θα μειωθεί σταδιακά, από τις συνταξιοδοτήσεις, τη μείωση των προσλήψεων και του αριθμού των συμβασιούχων, τόνισε.

Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο: Ήταν το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. «”Καθαρή” έξοδος, το νέο “βρώμικο” ψέμα του κ. Τσίπρα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η «η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το 2019 και το 2020, μείωση συντάξεων και αφορολόγητου». Από την πλευρά του προανήγγειλε ότι θα μειώσει τους φόρους και θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί τις δεσμεύσεις με τους πιστωτές, όχι αμέσως, αλλά αφού πρώτα πείσει για την αξιοπιστία της χώρας.

Για ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ: Το Μέγαρο Μαξίμου συχνά-πυκνά κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «σύρεται» πολιτικά από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Άδωνι Γεωργιάδη και για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. «Πείτε μου μια ακροδεξιά θέση που έχω υιοθετήσει. Είμαι μετριοπαθής, κεντροδεξιός πολιτικός και έχω συνειδητά εκσυγχρονίσει τον πολιτικό λόγο της ΝΔ. Η ΝΔ είναι κεντροδεξιά παράταξη, ποτέ δεν συνεδρίαζαν τόσο συχνά τα Όργανα και όλοι δεσμεύονται από την κεντρική γραμμή» ξεκαθάρισε.

Για τα περί προσχώρησης Βενιζέλου και Λοβέρδου στη ΝΔ: η απάντηση του κ. Μητσοτάκη στα σχετικά σενάρια ήταν μονολεκτική: «Όχι». «Με ενδιαφέρει η ανανέωση της ΝΔ», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στο Μητρώο Στελεχών, στο οποίο όπως είπε, κάνουν αίτηση άνθρωποι χωρίς σκληρές κομματικές αναφορές. «Είναι πολλοί αυτοί που θα δώσω ευκαιρία να δοκιμαστούν», ανέφερε.

 


σχετικα αρθρα