current views are: 14

11 Απριλίου 2018
Δημοσίευση05:18

Στο Βελιγράδι για το Σκοπιανό ο Ν. Κοτζιάς

Ο Ν. Κοτζιάς έχει εκφράσει την ελπίδα πως αυτή η συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ θα είναι το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του Σκοπιανού.

Δημοσίευση 05:18’

Ο Ν. Κοτζιάς έχει εκφράσει την ελπίδα πως αυτή η συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ θα είναι το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του Σκοπιανού.

Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για συνομιλίες με τη σερβική ηγεσία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Οχρίδα για την αυριανή κρίσιμη συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ,αναφορικά με το ονοματολογικό. Η βαλκανική περιοδεία του Ν. Κοτζιά θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Κόσοβο.

Ο Ν. Κοτζιάς έχει εκφράσει την ελπίδα πως αυτή η συνάντηση με τον Ν. Ντιμιτρόφ θα είναι το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του Σκοπιανού.

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο σε αυτή τη συνάντηση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συμμετέχει  σε ένα «blame game» με τους γείτονες για τη μη επίτευξη συμφωνίας και όλα δείχνουν πως είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί για την εξεύρεση λύσης, χωρίς να επηρεάζονται οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο newpost.gr  καλά πληροφορημένες πηγές των συζητήσεων που γίνονται στο παρασκήνιο, δεν απέκλειαν να πραγματοποιηθεί εμβόλιμο ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ πριν από την Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε – Δ.Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουν να δουν ποια θα είναι τα αποτελέσματα του τετ α τετ των δυο υπουργών Εξωτερικών.  Για τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα  προετοιμάζονται πυρετωδώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρώντας κομβικής σημασίας τα ραντεβού που θα έχει στο περιθώριο ο Αλέξης Τσίπρας και για το ονοματολογικό.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Όσον αφορά στα διμερή θέματα θα συζητήσουν την εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενόψει του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας με έμφαση την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών.

Επίσης θα εστιάσουν στις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο.

 


σχετικα αρθρα