Με τη διαπίστωση του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, ότι ο πρώην Υπουργος Άκης Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί να διωχθεί για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, επειδή αυτό έχει παραγραφεί, ολοκληρώθηκε η συγκάλυψη του σκανδάλου της αγοράς των υποβρυχίων και της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τονίζει, σε γραπτή του δήλωση, ο Θοδωρής Δρίτσας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση της υπόθεσης.

«Ο κ. Τσοχατζόπουλος ίσως διωχθεί για την νομιμοποίηση ενός σχετικά μικρού ποσού, από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο. Όλοι οι άλλοι που διαχειρίστηκαν την υπόθεση και με τις πράξεις, ή τις παραλείψεις τους ζημίωσαν το Δημόσιο, μένουν στο απυρόβλητο», αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Δρίτσας.

«Για να γίνει αυτό αξιοποιήθηκε ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, διαχωρίστηκαν οι ευθύνες του κ. Τσοχατζόπουλου από τις ευθύνες των άλλων κυβερνητικών στελεχών και η αμαρτωλή παραγγελία των υποβρυχίων από την εκχώρηση, ουσιαστικά, των ναυπηγείων στη γερμανική εταιρεία HDW. Η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής με την ανοχή της ΝΔ εμπόδισε την εξέταση των ευθυνών άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ και άλλων πολιτικών προσώπων, που συμμετείχαν στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων και επέτρεψε μόνο μια περιορισμένη και σχετικά ανώδυνη διερεύνηση από την Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων», σημειώνει.

Ο Θ. Δρίτσας επαναλαμβάνει, εξ άλλου, τις κατηγορίες του περί «υποκριτικά διατυπωμένης απόδοσης πολιτικών ευθυνών» στο πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και για «συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ», για να καταλήξει υποστηρίζοντας πως «η ελληνική κοινωνία δεν παίρνει καμία εγγύηση ότι το καθεστώς που γεννά σκάνδαλα δεν θα αναπαραχθεί. Αντίθετα, το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προδικάζει με βεβαιότητα την ενίσχυση αυτού του καθεστώτος».