ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χρυσόγονος στο «Ακραίως»: Δεν αποκλείω "ατυχηματάκι" στο Αιγαίο

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2018, 13:15 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2018, 13:15
Κ. Χρυσόγονος στο «Ακραίως»: Δεν αποκλείω "ατυχηματάκι" στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

"Έχουμε κάνει μεγάλη εξοπλιστική προσπάθεια, αφετέρου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αποδυναμώθηκαν από στελέχη"

Δεν βλέπει άμεσο κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αλλά δεν αποκλείει «ατυχηματάκι» ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος. Και αιτιολόγησε την εκτίμησή του «Μόνο ένας τρελός θα προχωρούσε σε πραγματική περιπέτεια. Όσο ασταθής, εγωπαθής, με διδακτορικές τάσεις είναι ο Ερντογάν, δεν έχει δείξει ότι ενεργεί τελείως τυχοδιωκτικά. Δεν κάνει πράγματα εκεί που δεν τον παίρνει» υποστήριξε στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα τόνισε ότι: «Μετά το επεισόδιο στα Ίμια το 1996, έχουμε κάνει μεγάλη εξοπλιστική προσπάθεια, που θεωρητικά έχει φέρει τις δύο χώρες σε σχετική ισορροπία. Αφετέρου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αποδυναμώθηκαν από στελέχη».

«Η Τουρκία δεν έχει αντικειμενικές δυνατότητες να δημιουργήσει ευρείας έκτασης θερμό επεισόδιο. Δεν αποκλείω ατυχηματάκι. Η περίπτωση μιας επίθεσης σε κατοικημένο νησί φρονώ είναι στη σφαίρα της ουτοπίας. Δεν βλέπω άμεσο κίνδυνο, αλλά μακροπρόθεσμο. Δημιουργεί προϋποθέσεις για επεκτασιμότητα σε βάρος της Ελλάδος. Η μόνη δική μας ευθύνη είναι να δημιουργήσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ευρωπαϊκή άμυνα. Θα οικοδομηθεί τα επόμενα χρόνια».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το κλίμα στην Ευρώπη για την Τουρκία βαραίνει κάθε μέρα περισσότερο. Είναι σαφές σε όλη την Ευρώπη ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να συγκλίνει στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι έχει μια τυχοδιωκτική πολιτική για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στην εξωτερική πολιτική της.

Οι περαιτέρω εξελίξεις εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Η λίρα καταρρέει. Ο Ερντογάν αισθάνεται πίεση και αβεβαιότητα πως όλο αυτό θα επηρεάσει την επανεκλογή του».

Το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών επιβαρύνει τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη. «Όσο παρατείνεται η παράλογη κράτησή τους τόσο επιβαρύνεται η θέση της στην ΕΕ. Παίρνει 600-700 εκατ, ετησίως δωρεάν ως προενταξιακή βοήθεια και 1 δισ. χαμηλότοκες πιστώσεις από την  Τράπεζα Επενδύσεων. Όμως είναι ψεύτικη η προενταξιακή της θέση. Κάποια στιγμή θα επιβληθούν κυρώσεις από τη Ευρώπη στην Τουρκία, καθώς λαμβάνει μεγαλύτερη βοήθεια από οποιοδήποτε άλλο υπό ένταξη κράτος. Δε θα διατηρηθεί επ’ αόριστον αυτό. Παίρνει, άλλα 3 δισ. ευρώ ετησίως για τους πρόσφυγες, δικαίως βέβαια, αφού φιλοξενεί 3,5 εκατ. στα εδάφη της».

Τέλος για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη στήριξη Μοσκοβισί στο Αλέξη Τσίπρα ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής είπε πως: «αυτές είναι προσωπικές σκοπιμότητες του Μοσκοβισί, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει το Eurogroup. Δεν έχω καταλάβει διάθεση κάποια διάθεση στην Ευρώπη να στηριχθεί ο Τσίπρας έναντι οποιασδήποτε άλλης κατάστασης στη Ελλάδα. Με την απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές θα ανοίξουν νέα μέτωπα. Θα υπάρξουν σοβαρότατες δημοσιονομικές συνέπειες».