current views are: 7

12 Απριλίου 2018
Δημοσίευση13:12

Αβραμόπουλος: Να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

«Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει ασταθής» εκτίμησε ο επίτροπος της ΕΕ

Δημοσίευση 13:12’

«Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει ασταθής» εκτίμησε ο επίτροπος της ΕΕ

Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφθηκε με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα τα διαμερίσματα φιλοξενίας του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά και τo κέντρo προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως «το πρόγραμμα παροχής ενοικιαζόμενων καταλυμάτων είναι αμοιβαία επωφελές για όσους ζητούν προστασία αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Για τους πρόσφυγες  και τους μετανάστες, είναι ένας τρόπος να ενσωματωθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα στην ελληνική κοινωνία. Για τις τοπικές κοινωνίες, αυτό μεταφράζεται σε βοήθεια για τις τοπικές οικονομίες, τα οικογενειακά καταστήματα και τους παρόχους υπηρεσιών».

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε πως «θέλει τόλμη και ευαισθησία, από πλευράς των δημάρχων, που έχουν να αντιμετωπίσουν τις φωνές του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας» προσθέτοντας πως «τους αξίζει δημόσιος έπαινος και μέσω αυτών και ευχαριστίες, ευγνωμοσύνη θα έλεγα, προς τον ελληνικό λαό που έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή μια στάση ανθρωπιάς  που εκφράζει στο ακέραιο τον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε πως η Κομισιόν «παρέχει σημαντική οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα – περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί συνολικά. Και δεν σταματούμε εκεί».

«Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταφέρθηκαν συνολικά 21,999 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 546 ασυνόδευτων ανηλίκων», συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος συμπληρώνοντας πως υπάρχει «εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε αυτό και την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους, ιδίως της Υπηρεσίας Ασύλου, όπως επίσης και των στελεχών του Διεθνούς Οργανισμού για την Μετανάστευση και του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίζει να δείχνει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική αλλά και πρακτική στήριξη στα Κράτη-Μέλη που θα συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις».

Σημείωσε ακόμα πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε πως «(Η Ελλάδα) έχει βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής για μετανάστες και αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων ατόμων και των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πριν από τρία χρόνια.  Αξίζει δημόσιος έπαινος σε όλους αυτούς που όλο αυτόν τον καιρό εργάστηκαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο περιβάλλον για τους πρόσφυγες.  Έχει υπάρξει σαφής βελτίωση, είναι όμως η στιγμή να ενταθούν οι προσπάθειες κυρίως για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, ώστε να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των αιτούντων, κυρίως στα νησιά. Και όπως με διαβεβαίωσε ο κ. Υπουργός, είναι σε εξέλιξη νομοθετική του πρωτοβουλία γι’ αυτό».

Σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ τόνισε πως «ισχύει και συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα, αλλά η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει ασταθής. Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση».

«Πρέπει επομένως να διατηρηθεί και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία, με την παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας των προαναχωρησιακών κέντρων. Πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και  να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αύξηση των καταλυμάτων στέγασής τους», σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι κοινές μας προκλήσεις. Είναι ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Επιτροπή συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και να παρέχει τεχνική και οικονομική υποστήριξη», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.


σχετικα αρθρα