current views are: 8

12 Απριλίου 2018
Δημοσίευση17:02

Ένταση στο Αιγαίο: Από το 2000 η Πολεμική Αεροπορία έχει θρηνήσει 29 στελέχη της

Εικονικός «πόλεμος» – πραγματικά θύματα

Δημοσίευση 17:02’

Εικονικός «πόλεμος» – πραγματικά θύματα

Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί από χθες τον Γιώργο Μπαλταδώρο, πιλότο του Mirage 2000 που κατέπεσε κοντά στην Σκύρο. Το θλιβερό νέο ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μέσω Twitter: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Το Mirage μαζί με άλλο ένα αεροσκάφος επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο ύστερα από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών.

Εικονικός «πόλεμος» – πραγματικά θύματα

Τα τελευταία 70 χρόνια στο Αιγαίο δεν έχει υπάρξει πολεμική σύρραξη.

Από το 1974 όμως, όταν η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί το στάτους στο αρχιπέλαγος, οι αναχαιτίσεις που ενίοτε εξελίσσονται σε «αερομαχίες» έχουν καταστεί μέρος της καθημερινότητας της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτός ο καθημερινός εικονικός «πόλεμος» έχει πραγματικά θύματα.

Από το 2000 τουλάχιστον 29 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν βρει το θάνατο την ώρα του καθήκοντος. Η συνεχής εγρήγορση, οι πολλές ώρες πτήσεις, οι αερομαχίες και η σκληρή εκπαίδευση φτάνουν τους πιλότους και τα αεροσκάφη στα όρια τους. Κατά συνέπεια, παρατηρείται το οξύμωρο (και τραγικό) σχήμα να έχουμε τόσους θανάτους στρατιωτικών σε καιρό ειρήνης.

Η ένταση ανεβαίνει

Το τελευταίο διάστημα η ένταση μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας έχει ανέβει πέρα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με αναλυτές της γεωπολιτικής, η Άγκυρα προχωράει σε στρατιωτικές κινήσεις στο Αιγαίο και το σύνολο της ελληνοτουρκικής μεθορίου, προκειμένου:

  • να πιέσει Ελλάδα και Κύπρο για να αναστείλουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ,

  • να πιέσει τις ΗΠΑ για μεγαλύτερες παραχωρήσεις στη Συρία, δημιουργώντας αναταραχή και σε άλλη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε μια λογική «ανατολίτικου παζαριού,

  • να «μετρήσει» τις ελληνικές αντιδράσεις σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα εμφανίζεται αποδυναμωμένη μετά από μια μακρά οικονομική κρίση.

Τα περιστατικά

Σταχυολογούμε τα πιο σημαντικά περιστατικά που «ανέβασαν το θερμότερο» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πέρα από τον σχετικά μεγάλο αριθμό τους, αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι η «ποιότητα» των περιστατικών, δηλαδή ότι είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένα σε σχέση με όσα θεωρούνται «συνήθεις τουρκικές προκλήσεις».

Αναλυτικά:

 

  • Στις 28 Ιανουαρίου πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής παρενοχλούν στα Ίμια το πολεμικό πλοίο στο οποίο επιβαίνει ο Πάνος Καμμένος. Ο ΥΠΕΘΑ συμμετέχει στην τελετή μνήμης για τους 4 στρατιωτικούς που χάθηκαν στην κρίση των Ιμίων το 1996.

  • Στις 9 Φεβρουαρίου τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίζουν το πλωτό γεωτρύπανο της ENI να κάνει έρευνες στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Στις 12 Φεβρουαρίου το τουρκικό πλοίο UMUT εμβολίζει στα Ίμια το ελληνικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Γαύδος, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

  • Στις 19 Φεβρουαρίου τουρκικά μαχητικά καθυστερούν την απογείωση από τη Στρογγυλή του ελικοπτέρου του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

  • Στις 21 Φεβρουαρίου τουρκικά μαχητικά πετάνε πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, καθώς και πάνω από το Αγαθονήσι.

  • Την 1η Μαρτίου τουρκική περίπολος συλλαμβάνει τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητραιτώδη και τον λοχία Δημήτρη Κουκλατζή οι οποίοι έχουν περάσει κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Κατά παράβαση της συνήθους πρακτικής των δύο χωρών, οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται χωρίς να είναι ορατή η αποφυλάκισή τους.

  • Στις 7 Μαρτίου τουρκική Navtex δεσμεύει για ασκήσεις μεγάλες περιοχές του Αιγαίου μέχρι τις 30 Απριλίου. Η τουρκική Navtex παραβίασε το Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ του 1988 που προέβλεπε αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς η δέσμευση της περιοχής κάλυπτε τόσο την 25η Μαρτίου όσο και το Πάσχα.

  • Στις 22 Μαρτίου τουρκικά μαχητικά παρενοχλούν το ελικόπτερο με το οποίο μεταβαίνουν από τη Ρόδο στη Ρω ο αρχηγός ΓΕΣ και άλλοι ανώτερο αξιωματικοί.

  • Στις 5 Απριλίου τουρκικά μαχητικά προχωράνε σε 16 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Σε δύο περιπτώσεις οι παραβιάσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές των τουρκικών αεροσκαφών με τα ελληνικά που πήγαν για να τα αναχαιτίσουν.

  • Στις 8 Απριλίου τουρκικά μαχητικά περνάνε πάνω από τις Οινούσες την ώρα που βρίσκεται εκεί ο Πάνος Καμμένος για να γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τη στρατιωτική φρουρά.

  • Στις 9 Απριλίου ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής πετάει κοντά στη Ρω με σβησμένα φώτα. Η ελληνική φρουρά ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για να το αναχαιτίσει.

  • Στις 11 Απριλίου νέες πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τη νήσο Παναγιά και τις Οινούσες.

Η τουριστική περίοδος

Κανονικά η έναρξη της τουριστικής περιόδου σηματοδοτεί την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Μένει να δούμε αν ο Ερντογάν θα ακολουθήσει τα ειωθότα. Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα το κάνει.

 


σχετικα αρθρα