current views are: 6

13 Απριλίου 2018
Δημοσίευση07:30

Το «Κίνημα Αλλαγής», η Νέα Δημοκρατία και η… νέα κεντροδεξιά

Oι αντιδράσεις στο άρθρο Σαμαρά και το παρασκήνιο για νέο κόμμα

Δημοσίευση 07:30’

Oι αντιδράσεις στο άρθρο Σαμαρά και το παρασκήνιο για νέο κόμμα

Αρκούσε ένα άρθρο του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μέσω του οποίου παρουσίαζε το Κίνημα Αλλαγής ως το φυσικό πολιτικό σύμμαχο της Ν.Δ. σε μία επόμενη κυβέρνηση, για να σηκωθεί σκόνη και να αναζωπυρωθούν εσωτερικές έριδες στη Νέα Δημοκρατία.

Κι αυτό διότι κάποιοι έσπευσαν να «διαβάσουν» στα λεγόμενα του πρώην Πρωθυπουργού όχι μόνον μία διάθεση δικαίωσης των δικών του επιλογών, κάτι που ουδέποτε φυσικά έχει αποφύγει ο Μεσσήνιος πολιτικός, αλλά και τη βούλησή του να διαδραματίσει, εκ νέου, κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Στα όσα παρασκηνιακά συζητήθηκαν, δύο στελέχη – που θεωρείται ότι απηχούν την καραμανλική πτέρυγα – βρέθηκαν δημοσίως να βάλλουν κατά του πρώην Πρωθυπουργού: ο διαγραφείς από τη Ν.Δ., εξαιτίας της αντιπαράθεσής του με τον Αδ. Γεωργιάδη, Ευάγγελος Αντώναρος και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώτος έσπευσε να καλέσει τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει εκτός ψηφοδελτίων, και άρα να «αφοπλίσει», τον κ. Σαμαρά. Ο δεύτερος σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως ναι μεν ο κ. Σαμαράς έχει κάθε δικαίωμα να έχει την άποψη του, πλην όμως «το άρθρο του την Κυριακή περί μετεκλογικών συνεργασιών, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία τόσο με την βάση της ΝΔ όσο και με τις δηλώσεις του προέδρου μας».

Σε παράλληλο χρόνο, ο Άδωνις Γεωργιάδης, στέλεχος που δεν έχει κρύψει την πολιτική του ταύτιση με τον Αντ. Σαμαρά αλλά και παράλληλα κατέχει τον τίτλο του Αντιπροέδρου του Κυρ. Μητσοτάκη, έσπευσε να ταυτιστεί με τον πρώην Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι «διαβάζω το άρθρο Σαμαρά, το ξαναδιαβάζω το διαβάζω τρίτη φορά […] πού υπήρχε διαφωνία Σαμαρά- Μητσοτάκη; Απολύτως πουθενά. Βεβαίως το Κίνημα Αλλαγής είναι στρατηγικός εταίρος για την αλλαγή της χώρας και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας, ασφαλώς και είναι. Δεν ήμασταν με αυτό το κόμμα σε συγκυβέρνηση το 2012 – 2014;»

Η συζήτηση για τα πρόσωπα

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. η συζήτηση δεν περιορίζεται, βεβαίως, στο σενάριο μίας μετεκλογικής συνεργασίας, ειδικά εάν αυτή καταστεί αναγκαία από το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προφανώς, το Κίνημα Αλλαγής θα ήταν βασικός συνομιλητής, έστω κι αν το τελευταίο διάστημα η κεντρική γραμμή της Φώφης Γεννηματά μοιάζει να θέλει να ξορκίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Έδω και πολλά χρόνια, η συζήτηση περιστρέφεται και γύρω από τα πρόσωπα του (πρώην) ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσαν να πυκνώσουν τις τάξεις της Ν.Δ. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει τη βούλησή του να ανοιχτεί προς το κέντρο, χωρίς να εγκαταλείψει το βασικό αφήγημα της χριστιανοδημοκρατίας, ισορροπία που, για κάποιους, αιτιολογεί και τον κεντρικό ρόλο του κ. Γεωργιάδη. Αυτό το άνοιγμα περιλαμβάνει και ονόματα, πολύ πιο ηχηρά από αυτό πχ του κ. Βασ. Οικονόμου, που από το ΠΑΣΟΚ, με διάφορες στάσεις, κατέληξε στη Ν.Δ. Είναι ενδεικτικό ότι η καλή προσωπική σχέση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και η κοινή τους δράση στα πεδία της εκπαίδευσης και του ασφαλιστικού προκάλεσε αρκετά σενάρια.

Αντιστοίχως, η ταύτιση του κ. Ευ. Βενιζέλου με τη θέση του κ. Μητσοτάκη για τη συνταγματική αναθεώρηση και όχι με αυτή του Κινήματος Αλλαγής τροφοδότησε, επίσης, συζητήσεις, ειδικά από τη στιγμή που ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατηρεί σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και κοινής πολεμικής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντώνη Σαμαρά.

Προφανώς και σε αυτό το πεδίο – και χωρίς ο κ. Μητσοτάκης να έχει αφήσει κάποιο σχετικό υπαινιγμό – υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, όσοι υπενθυμίζουν την αντίστοιχη κίνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, να ανοίξει τις θύρες της Ν.Δ. στα στελέχη της, υπό διάλυση, Ένωσης Κέντρου. Τα στελέχη ναι μεν πήγαν στη Ν.Δ, οι ψηφοφόροι τους ωστόσο επέλεξαν το επελαύνον τότε ΠΑΣΟΚ.

Πειραιώς: «Μη θέμα»

Εν μέσω αυτών, η Πειραιώς επεδίωξε να κλείσει άμεσα το θέμα, χαρακτηρίζοντας το ως «μη θέμα». «Οι απόψεις που διατύπωσε ο κ. Σαμαράς δεν διαφέρουν από τις θέσεις που διατυπώνει, εδώ και πολύ καιρό -και επανέλαβε μόλις πρόσφατα- ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και να είναι αυτοδύναμη – όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις – η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Και σε αυτές τις συναινέσεις περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής όπως άλλωστε ανέφερε στο πρόσφατο συνέδριο του» υπενθυμίζουν στελέχη της Πειραιώς, προσθέτοντας:

«Αυτά ακριβώς αναφέρει στο τελευταίο άρθρο του και ο κ. Σαμαράς. Ο οποίος εύλογα υπενθυμίζει τις συνεργασίες που είχε και την πολιτική που άσκησε ως Πρωθυπουργός, αλλά και τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας εκβίασε τις εκλογές του 2015 για να οδηγήσει τελικά τον τόπο σε αχρείαστα, επώδυνα Μνημόνια».

Κόμμα στα σκαριά;

Η διαμάχη για την ιδεολογική ορθοδοξία του κόμματος δεν είναι άσχετη με τα σενάρια που διακινούνται περί συγκρότησης ενός νέου πολιτικού σχήματος, με στόχο να πλαγιοκοπήσει τη Ν.Δ. και να λειτουργήσει ως υποδοχέας μιας λαϊκής δεξιάς ψήφου στις προσεχείς εκλογές αλλά και ως αναγκαίος κυβερνητικός εταίρος την επομένη αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πρώην γαλάζια στελέχη που έχουν θητεύσει και σε θέσεις ευθύνης στις κυβερνήσεις από το 2004 μέχρι και το 2014, χωρίς όμως να βρίσκονται στο περιβάλλον κάποιου εκ των πρώην Πρωθυπουργών του κόμματος.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως – πολύ πρόσφατα – στον απόηχο φημών που που την έφεραν να ταυτίζεται είτε με την κυβέρνηση συνολικά είτε με τον Υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, η καραμανλική πτέρυγα έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας ενώ ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής επέλεξε να στείλει μήνυμα παραταξιακής συσπείρωσης, κατά το 11ο Συνέδριο του κόμματος. Συνομιλητές, μάλιστα, του πρώην Πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την κρισιμότητα της συγκυρίας αλλά και τα εντελώς διαφορετικά δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν, χαρακτηρίζοντας ως ασόβαρη την όποια κίνηση δημιουργίας κόμματος.


σχετικα αρθρα