current views are: 13

16 Απριλίου 2018
Δημοσίευση11:45

Η κυβέρνηση διαψεύδει τον Γιλντιρίμ για την υποστολή ελληνικής σημαίας

«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος» – Κανονικά κυματίζει η σημαία, διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Φούρνων

Δημοσίευση 11:45’

«Δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος» – Κανονικά κυματίζει η σημαία, διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Φούρνων

 «Η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην πρώτη επίσημη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το επεισόδιο που φέρεται να συνέβη σε ελληνική βραχονησίδα.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των γκρίζων ζωνών ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας», τόνισε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Τζανακόπουλος.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα», συμπλήρωσε.  

«Η ενημέρωση είναι ότι δεν επιβεβαιώνεται κανένα τέτοιο περιστατικό. Δεν έχω κάτι να προσθέσω», είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ διαψεύδει εξάλλου και ο δήμαρχος Φούρνων Ιωάννης Μαρούσης, ο οποίος ανέφερε στην Καθημερινή και στο Πρώτο Θέμα ότι οι ελληνικές σημαίες που τοποθετήθηκαν σε τέσσερις βραχονησίδες από τρεις νεαρούς στις 13 Απριλίου κυματίζουν κανονικά. «Δεν γνωρίζω σε ποια βραχονησίδα αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ» είπε ο δήμαρχος.

Μια συμφωνία για το Σκοπιανό προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τους δύο

«Αναγνωρίζουμε τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά η συμφωνία, όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα. Οι γείτονές μας πρέπει να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές» ξεκαθάρισε μιλώντας για τις προοπτικές επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση να πάει χαμένο. Αυτό να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη γείτονα αλλά και στη χώρα μας», συνέχισε.

«Από τη δική μας πλευρά, είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις και τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», πρόσθεσε.

«Φερέφωνο διωκόμενου επιχειρηματία η ΝΔ»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «η πρόγνωση για τη στάση της ΝΔ με βάση την εμπειρία δεν είναι καλή. Στο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία, αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά ως φερέφωνο του διωκόμενου για ναρκωτικά επιχειρηματία και των ΜΜΕ που ελέγχει».

«Είναι τέτοια η ανευθυνότητά της ΝΔ που αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση επικαλούμενη ένα κατάπτυστο & κατασκευασμένο δημοσίευμα. Συνεχίζει εξάλλου να προστατεύει τον συγκεκριμένο κύριο ταυτιζόμενη με τα μέσα, τις θέσεις & επιδιώξεις του», συμπλήρωσε.

«Οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης»

«Έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σχολίασε ότι «σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο», για να τονίσει ότι «για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό της σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας».

«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


σχετικα αρθρα