current views are: 5

16 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:55

Κοτζιάς σε Ζάεφ: Να δείξει σοβαρότητα – Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συναντήσεων

Αιχμές από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

Δημοσίευση 15:55’

Αιχμές από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών

Σαφή απάντηση στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περί μη αποδοχής από την ΠΓΔΜ ονομασίας «έναντι όλων» [σ.σ. erga omnes] έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Υπογράμμισα την ανάγκη οι ηγέτες της ΠΓΔΜ να κατανοήσουν ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημόσιων δηλώσεων. Θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μια μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε με αυτό τον τρόπο στον Ζόραν Ζάεφ ο οποίος χτες, Κυριακή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, απέρριψε τη χρήση της ονομασίας έναντι όλων, η οποία προϋποθέσει και αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Η αντίδραση του κ. Κοτζιά έρχεται έπειτα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταξύ άλλων τάχθηκε κατά της ονομασίας erga omnes και της αλλαγής του συντάγματος, κάτι που ζητά η Αθήνα.

«Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, κάτι που δικαιολογεί την πεποίθησή μου ότι υπάρχει πρόοδος. Όμως, θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία. Θα έλεγα ότι μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας» είπε, ενώ επανέλαβε επίσης πως η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η εντός των συνόρων ονομασία δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα.

Κατά τα άλλα, στη δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης αναφορές στη Ρωσία, την Τουρκία αλλά και την κατάσταση στη Συρία. «Οι αποφάσεις που παίρνουμε πρέπει να εφαρμόζονται. Πολλές χώρες πιέζουν για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα αναπτύσσουν το εμπόριό τους με τη Ρωσία. Έδειξα ότι η Ελλάδα είναι μόλις η 26η χώρα σε όγκο εμπορίου με τη Ρωσία και μόλις η 27η στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ αναπτύσσουν το εμπόριο με τη Ρωσία πέρα και έξω από το θέμα των κυρώσεων», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, υπογράμμισε στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι «πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών, που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια όπως και αυτή στο Αφρίν. Πρέπει να δούμε πώς θα υπερασπιστούμε τον κουρδικό πληθυσμό. Υπογράμμισα ότι ο χημικός πόλεμος της Συρίας σημαίνει παραβίαση των κανόνων του δικαίου πολέμου και ότι η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, γιατί καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης».


σχετικα αρθρα