current views are: 10

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:11

Με στρατηγική ψυχραιμίας το Μαξίμου παρακολουθεί τη «μάχη της σημαίας» στο Αιγαίο

Στο Καστελόριζο σήμερα ο Α.Τσίπρας

Δημοσίευση 04:11’

Στο Καστελόριζο σήμερα ο Α.Τσίπρας

Υψηλούς τόνους, πολλά ερωτηματικά και νέα μεγάλη σύγχυση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προκάλεσαν τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στη νησίδα Μικρός Ανθρωποφάς.

Το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε επιφυλακή από χθες στις 12 το μεσημέρι, όταν έγιναν γνωστές οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου  πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Κατέβηκε τελικά η ελληνική σημαία από την τουρκική ακτοφυλακή σε ακατοίκητο έδαφος στο Αιγαίο; Από την κυβέρνηση και το Πεντάγωνο δεν επιβεβαιώθηκε κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος, ενώ δεν σχολιάστηκε ποτέ η ενέργεια των τριών νεαρών που, όπως δήλωσαν, προχώρησαν στην τοποθέτηση 5 σημαιών σε ισάριθμες βραχονησίδες για να τιμήσουν τη μνήμη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. 

Παρά τον προβληματισμό που υπάρχει, χαμηλούς τόνους επέλεξε να κρατήσει για άλλη μια φορά το Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας πως οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν σε μια ιδιαίτερη συγκυρία: Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα – κατά τη διάρκεια της οποίας είχε ανοίξει ένα «παράθυρο» συνεννόησης – μερικές ώρες πριν ο πρωθυπουργός επισκεφτεί το Καστελόριζο και τη στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται σε τουρκικό έδαφος. 

Στο μέγαρο Μαξίμου από χθες το μεσημέρι σήμανε συναγερμός με τον πρωθυπουργό να έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τον Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη. Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καθυστέρησε για μια ώρα μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο. Η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, αρνήθηκε πως υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι ανέβηκε ή κατέβηκε σημαία στο νησί Μικρός Ανθρωποφάς,  αλλά και ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσέγγιση από τους Τούρκους. 

Ακόμα και έμπειροι αναλυτές δυσκολεύονται, πλέον να «διαβάσουν» και να προβλέψουν  τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας φοβούμενοι πως η «μάχη της σημαίας» μπορεί να συνεχιστεί. Το κακό σενάριο θα ήταν η Άγκυρα να παρουσιάσει τις επόμενες ώρες βίντεο με την «τουρκική επιχείρηση» υποστολής του ελληνικού εθνικού συμβόλου προκαλώντας μια νέα διαμάχη που θα έχει να κάνει με την γνησιότητα των πλάνων που θα προβληθούν. Το καλό σενάριο θα ήταν οι δηλώσεις του Μπιναλί Γιλντιριμ  να αποτελούν άλλη μια δοκιμή των ελληνικών αντοχών και το επεισόδιο να θεωρηθεί λήξαν.

Και στην Άγκυρα, ωστόσο φάνηκαν εμφανώς απροετοίμαστοι αφού ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου  υποστήριξε πως την σημαία κατέβασαν Τούρκοι κομάντος και όχι η ακτοφυλακή της Τουρκίας, όπως είχε υποστηρίξει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αυτό που εκτιμούσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο newpost.gr είναι πως οι δηλώσεις και οι κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού δεν είναι ασύμβατες, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία παραμένει σταθερή στις θέσεις της σχετικά με την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Τη στιγμή, μάλιστα που αυτή η ρητορική έχει ενταχθεί και στην εσωτερική τους πολιτική ατζέντα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε αυτή τη φάση, η Άγκυρα να επιχειρεί να κάνει ένα βήμα παραπάνω προσπαθώντας να δείξει πως της ανήκουν συγκεκριμένα κομμάτια γης στο Αιγαίο. 

Παρά το γεγονός πως το σύμπλεγμα των Φούρνων είναι «γκριζαρισμένο» εδώ και καιρό από την Τουρκία, παράγοντες της περιοχής υπενθύμιζαν στο newpost.gr  τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ που έχουν γίνει τη δεκαετία του 90 ακόμα και στη νήσο Μικρό Ανθρωποφά. Πρόκειται για έργα βελτίωσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που ως πράξη, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει θέμα αφισβητήσης της ελληνικότητας των νησίδων.

Από τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για «ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο», σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα διεξάγει συνεχώς έλεγχο σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις από τους γείτονες.

 


σχετικα αρθρα