current views are: 10

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:18

Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει σήμερα η ΝΔ το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Πρόκειται για ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς την τουρκική πλευρά

Δημοσίευση 04:18’

Πρόκειται για ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς την τουρκική πλευρά

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνει η ΝΔ το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, την ημέρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μεταβεί στο Καστελόριζο για να προβεί σε επικοινωνιακούς λεονταρισμούς προς την γείτονα, όπως σημείωναν από το γαλάζιο επιτελείο. Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα συζητηθεί στις 7 το απόγευμα στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, ενώ θα υπάρξει ψήφισμα την Πέμπτη.

Πρόκειται για ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς την τουρκική πλευρά, που ήρθε ως αποτέλεσμα του αιτήματος που είχε καταθέσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπενθύμιζαν από την οδό Πειραιώς, το ψήφισμα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ντόναλντ Τουσκ, προηγήθηκε της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το θέμα παρακολουθούσε στενά η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, υπήρξε συμφωνία με την Αριστερά και με τους Σοσιαλιστές, με αποτέλεσμα σήμερα να αναμένεται ένα ηχηρό μήνυμα από τους εκπροσώπους των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η κράτηση των δύο αξιωματικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, δεν είναι μόνο παράνομη και παράτυπη, αλλά συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Στο οπλοστάσιο με τα μέτρα πίεσης προς την Τουρκία, που διαθέτει η ΝΔ, είναι και τα όσα συνοδεύουν τη διαδικασία ένταξης της γείτονος στην Ε.Ε. Όπως σημείωνε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και η μεγάλη συζήτηση που γίνεται, γίνεται για τα προενταξιακά κονδύλια. Το αν μια υποψήφια χώρα παραβιάζει βασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι ανεξάρτητο από το πώς θα κινηθούν τα προενταξιακά κονδύλια».

«Ο κ. Ερντογάν συστηματικά αγνοεί την Ευρώπη. Η Ευρώπη οφείλει να υπενθυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι δεν υπάρχει ούτε πορεία προς την ένταξη α λα καρτ ούτε συμμόρφωση α λα καρτ» είναι το μήνυμα που στέλνουν από την οδό Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ, θα εξηγεί σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συμψηφισμού της υπόθεσης των δύο Ελλήνων με αυτή των 8 Τούρκων στρατιωτικών.  

Αναφορικά με το Σκοπιανό, από τη ΝΔ, πρόκειται να επιμείνουν στους δύο όρους που έχει θέσει ο κ. Μητσοτάκης για την όποια λύση: αλλαγή στο Σύνταγμα και απάλειψη του αλυτρωτισμού και χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes). «Οι όροι μας είναι στο τραπέζι. Και δεν φαίνεται να πληρούνται αυτή τη στιγμή σε κανένα επίπεδο. Αν η κυβέρνηση συμφωνήσει χωρίς αλλαγή Συντάγματος και με εύρος χρήσης μόνο τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς να είναι έναντι όλων, αυτό θα είναι πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν θα το υιοθετήσει η ΝΔ», διευκρινίζουν.


σχετικα αρθρα