current views are: 7

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:23

Φίλης αμφισβητεί την «καθαρή έξοδο»: «Με 3,5% πλεόνασμα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα»

Απαραίτητη η ονομαστική απομείωση του χρέους κατά 15 – 20%, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 12:23’
αρθρο-newpost

Απαραίτητη η ονομαστική απομείωση του χρέους κατά 15 – 20%, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ευθεία αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί καθαρής εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, προχώρησε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Συγκεκριμένα, λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Καστελόριζο όπου ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος των μνημονίων, ο κ. Φίλης από τη Βουλή αμφισβήτησε το σχέδιο λέγοντας ουσιαστικά πως δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή έξοδος χωρίς μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και σύγκλισης με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Μάλιστα στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης σε επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό, άφησε αιχμές για το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, λέγοντας πως « το ερώτημα είναι αν αντιλαμβάνεται όσα λέμε για τη πορεία μετά το μνημόνιο.  Με 3,5% πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια είναι σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγη ώρα αργότερα και μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Φίλης επικαλέστηκε μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους λέγοντας πως δεν μπορεί να γίνει απόσβεση αν δεν υπάρξει ονομαστική απομείωσή του κατά 15%-20%.

«Δεν είναι έξοδος (σ.σ. από μνημόνια) αν δεν κουβεντιάσουμε πως θα σταματήσει η απόκλιση της ελληνικής οικονομίας από τις ευρωπαϊκές και πως θα υπάρξει υπέρβαση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτημα για το αν έχει ο ίδιος υπόψη του αυτό το σχέδιο σημείωσε: «όχι ένα προσχέδιο έχουμε δει! Το έχουν οι Ευρωπαίοι».

«Έρχονται νέες περικοπές στις συντάξεις»

Πάντως, ο κ. Φίλης συνέχισε τις αιχμές του και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και διαμήνυσε πως δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να πει ότι δεν πρόκειται να περικοπούν περεταίρω οι συντάξεις. «Νέες περικοπές έρχονται από 1/1/2019», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με τη θέση μάλιστα του κ. Φίλη συμφώνησε ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας- συνειρμοί περί εσωκομματικών δεν χρειάζονται- που είπε πως από το 2019 θα «γίνει περικοπή των συντάξεων, το έχουμε πει δεν το έχουμε κρύψει και παλεύουμε να μη γίνει».

Απαντώντας ο κ. Πετρόπουλος που ουσιαστικά βρέθηκε απολογούμενος από τους ίδιους τους βουλευτές της πλειοψηφίας, είπε πως «από τον Γενάρη θα επέλθουν οι τυχών μειώσεις και σε ποιο βαθμό, ανάλογα και με τη προσπάθειά μας να έχουμε θετικές εξελίξεις στον ΕΦΚΑ»

Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε ακόμα και στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ λέγοντας πως δεν έχει γίνει γνωστή στη κυβέρνηση η απόφαση του δικαστηρίου. « Ο συντελεστής εισφοράς για τη σύνταξη είναι στο 20%, δεν άλλαξε παραμένει ίδιο! Αυτά που ακούγονται λοιπόν από δημοσιογράφους κυρίως, είναι αβάσιμα και έρχονται σε σύγκρουση με το ότι συνέβαινε. Το να λέει κάτι τέτοιο λοιπόν το ΣτΕ το βρίσκω απίθανο!», σημείωσε.


σχετικα αρθρα