current views are: 6

18 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:20

Η στρατηγική Σκουρλέτη: Η κόντρα με Πατούλη και το «αριστερό αποτύπωμα»

Είναι δύσκολο να βρει κανείς έστω κι ένα σημείο συμφωνίας των κκ Σκουρλέτη και Πατούλη

Δημοσίευση 04:20’

Είναι δύσκολο να βρει κανείς έστω κι ένα σημείο συμφωνίας των κκ Σκουρλέτη και Πατούλη

Όσοι επισκέπτονται το σπίτι του Πάνου Σκουρλέτη στην Ερυθραία (και δεν είναι λίγοι το τελευταίο διάστημα), ακούνε συχνά την ιστορία των… καναπέδων του. Οι καναπέδες αυτοί είχαν αγοραστεί από τον πατέρα του κ. Σκουρλέτη, όταν ο υπουργός ήταν παιδί. Πιθανόν η ιστορία των καναπέδων έχει ένα έμμεσο πολιτικό μήνυμα, δηλαδή ότι ο υπουργός Εσωτερικών ούτε άλλαξε ούτε πλούτισε με τη «μεγάλη πολιτική».

Το «αριστερό αποτύπωμα»

Η συνολική πολιτική στρατηγική του κ. Σκουρλέτη στηρίζεται ακριβώς στην άποψη ότι η «κυβερνώσα Αριστερά» μπορεί να παραμείνει «Αριστερά» εις πείσμα της… κυβέρνησης και, κυρίως, του Μνημονίου. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, εντός του μνημονιακού πλαισίου, μπορεί να υπάρξει «αριστερό αποτύπωμα» στη διακυβέρνηση. Προς επίρρωσιν της άποψης, προβάλλονται τρία παραδείγματα νομοθετημάτων στα οποία προχώρησε ο κ. Σκουρλέτης στο υπουργείο Ενέργειας και στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών:

Η διατήρηση του «δημόσιου ελέγχου» του ΑΔΜΗΕ (το κράτος κράτησε τελικά το 51% των μετοχών), παρά την αρχική πρόβλεψη του Μνημονίου για πώληση πλειοψηφικού πακέτου.

Η πρόσληψη ύστερα από πανελλαδικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ 8.171 μόνιμων υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «οι προσλήψεις αυτές θέτουν τέλος στο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ανατρέπουν μια μακρόχρονη κατάσταση «ομηρείας» χιλιάδων συμβασιούχων».

Ο επικείμενος νόμος για την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές, ο οποίος ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Ο αντίλογος (που έρχεται τόσο εκτός όσο κι εντός ΣΥΡΙΖΑ) είναι ότι αυτά τρία νομοθετήματα αποτελούν λεπτομέρειες που δεν αλλάζουν τη συνολική μνημονιακή εικόνα. Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης εγκαλείται για το ότι εγκατέλειψε τα υπουργεία Εργασίας κι Ενέργειας προκειμένου να μη χρεωθεί πολιτικά τα μέτρα που επέβαλε το 3ο Μνημόνιο.

Η σύγκρουση με τον Πατούλη

Σήμερα το πρωί ο κ. Σκουρλέτης θα ανοίξει το κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Όλα δείχνουν ότι το συνέδριο θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα αντιπαράθεσης του κ. Σκουρλέτη με τον Γιώργο Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς έστω κι ένα σημείο συμφωνίας των κκ Σκουρλέτη και Πατούλη. Οι αντιπαραθέσεις τους είναι συνεχείς και σε υψηλούς τόνους. Μόλις προχτές ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι «είναι ακατανόητη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ότι προηγήθηκε πολύμηνη και επαρκής διαβούλευση» για το νομοσχέδιο που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Όποιος θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Πάνος δεν χάνει από την κόντρα με τον Πατούλη για την απλή αναλογική.» Η εκτίμηση αυτή δεν απορρέει μόνο από το ότι η απλή αναλογική υπήρξε αίτημα πολλών γενιών αριστερών, αλλά και από ότι ο κ. Πατούλης έχει μηδενικές συμπάθειες (για να το πούμε εύσχημα) στο πολιτικό ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος. Κατά συνέπεια, η κόντρα με τον κ. Πατούλη υπηρετεί τη στρατηγική του «αριστερού αποτυπώματος» που έχει χαράξει ο κ. Σκουρλέτης. Στρατηγική που τον φέρνει εγγύτερα στην τάση των “53”, όπως άλλωστε έδειξε η παρουσία του στην πανελλαδική σύσκεψή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, αν η απλή αναλογική εκτός από το να αρέσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα βοηθήσει στη βελτίωση της διοίκησης των δήμων. Μεγάλος αριθμός αυτοδιοικητικών παραγόντων πιστεύει πώς όχι.


σχετικα αρθρα