current views are: 9

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:25

ΣΥΡΙΖΑ: Η εξέγερση των «λοχαγών» -Σύσκεψη 100 στελεχών της προεδρικής πλειοψηφίας

Προβληματισμός για τη λειτουργία του κόμματος

Δημοσίευση 14:25’
ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμός για τη λειτουργία του κόμματος

Η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑ για τον «παραγκωνισμό του κόμματος από την κυβέρνηση» αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια. Πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» 53, αυτή τη φορά βγαίνουν στο προσκήνιο στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας (Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010, Πασοκογενείς). Την Τρίτμάλιστα πραγματοποίησαν σύσκεψη 100 περίπου «προεδρικά» στελέχη. Δεν είναι απίθανό αυτή η «εξέγερση των λοχαγών» (όπως την ονομάζει ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση των τάσεων του κυβερνώντος κόμματος. 

«Παραγκωνισμός του κόμματος»

«Μαθαίνουμε την κυβερνητική πολιτική από τις τηλεοράσεις», επισημαίνει μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Αυτή η επισήμανση συνοψίζει τις αιτίες της δυσαρέσκειας των κομματικών στελεχών. Η απόσταση μεταξύ Ηρώδου του Αττικού και Κουμουνδούρου δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη. Οι «κομματικοί» θεωρούν ότι οι «κυβερνητικοί» δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις επεξεργασίες των Τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη από την οικοδόμηση προσωπικών δικτυώσεων των βασικών υπουργών, κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω τη συνοχή του κόμματος. « Το κόμμα εν λειτουργεί πια», είναι η πικρή διαπίστωση πολλών στελεχών.

Η σύσκεψη των «προεδρικών»

Η δυσαρέσκεια για τον «παραγκωνισμό του κόμματος» εκφράζεται πλέον και στις τάξεις των «προεδρικών», δηλαδή των στελεχών εκείνων που στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις λίστες της Ενωτικής Κίνησης και της Πλατφόρμας 2010. Προχθές μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη περίπου 100 δυσαρεστημένων «προεδρικών». Παρά το ότι είναι νωρίς για να προδικάσει κανείς το αν αυτή η κίνηση θα οδηγήσει στη δημιουργία νέας τάσης, εντούτοις, δεν είναι αμελητέας σημασίας το ότι στη σύσκεψη προσκαλέστηκαν μόνο συγκεκριμένα στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας. 

Στην όλη κίνηση πρωτοστατεί ο Νίκος Σκορίνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και συντονιστής του γραφείου σύνδεσης κυβέρνησης-κόμματος. Ευήκoον ους φέρονται να τείνουν τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου Πέτρος Καραγεώργος, Έφη Καλαμαρά, Αλέξης Χριστόπουλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς,Τρύφων Αλεξιάδης και Αντώνης Κοτσακάς.

Στον προβληματισμό των στελεχών που συναντήθηκαν την Τρίτη, κυριαρχούν:

• η ανάγκη να σταματήσει ο «παραγκωνισμός του κόμματος»,
• η επανεργοποίηση των κομματικών οργανώσεων,
• η συμπερίληψη των προτάσεων των Τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στη χάραξη του κυβερνητικού έργου,
• η περιφρούρηση του «αριστερού ήθους» στη διακυβέρνηση,
• η χρησιμοποίηση των επαφών που γίνονται στα τοπικά Αναπτυξιακά Συνέδρια για να διευρυνθεί η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «σφήνα» των 53

Οι εσωκομματικής εξελίξεις ασφαλώς ικανοποιούν του 53. Όχι μόνο γιατί αισθάνονται ότι η κριτική που ασκούσαν στην κομματική λειτουργία πλέον υιοθετείται και από άλλα στελέχη, αλλά και γιατί οι εκτυλισσόμενες διεργασίες μπορεί να ευνοήσουν την ενδεχόμενη σύναψη νέων εσωκομματικών συμμαχιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι 53 επέλεξαν να δημοσιεύσουν στο διαδικτυακό όργανό τους Commonality το μέρος εκείνο της απόφασης της πανελλαδικής σύσκεψής τους το οποίο αφορά τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο απόσπασμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Έχει ακόμα καταγραφεί μια αίσθηση ματαίωσης της συμμετοχής στις συνελεύσεις λόγω της διάχυτης αίσθησης ότι οι απόψεις και οι προτάσεις, που κατατίθενται από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες δεν φθάνουν ποτέ στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση.» Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι: «Σε αυτό το σημείο αξίζει να εξεταστεί και η μέθοδος που σχετίζεται με τις διαδικασίες λήψης υπουργικών πρωτοβουλιών. Και επιβάλλεται να γίνει, διότι ο τρόπος που λαμβάνονται αυτές, συμβάλλουν στην πρόσληψη μίας απαξίωσης όλων εκείνων των θέσεων που συνδιαμορφώσαμε με μεγάλο κόπο και προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες.»

Η συνάφεια με τους προβληματισμούς των δυσαρεστημένων «προεδρικών» είναι προφανής.
 


σχετικα αρθρα