current views are: 1

18 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:25

Κουτσούμπας: Ανησυχούμε για μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση στη Μεσόγειο

Δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό

Δημοσίευση 14:25’

Δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό

Ανησυχία για «μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση», εξέφρασε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: «Σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μένουμε στην εκτίμηση για έναν απλό κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Δυστυχώς, η ανησυχία μας πάει παραπέρα. Μιλάμε ίσως και για μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση. Τα στοιχεία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράζεται από την κυβέρνησή της με τον κ. Ερντογάν, έχει περάσει από το φραστικό επίπεδο της αντιπαράθεσης, της διεκδίκησης, της αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών, κατοχύρωσης συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σε συγκεκριμένες πράξεις -μην τις αναφέρω τώρα και τρώμε χρόνο, είναι γνωστές στο πανελλήνιο και στους ακροατές μας. Απ’ αυτή τη σκοπιά, η αντιπαράθεση κλιμακώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο και φοβόμαστε και στη Θράκη».

Ως προς το ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης στην περιοχή με άμεση εμπλοκή και της Ελλάδας, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «με μια έννοια, ήδη υπάρχει συμμετοχή της Ελλάδας στον εξελισσόμενο πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και με βάση συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις που έχει και στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές συμφωνίες, σε όλη την περιοχή». Σημείωσε δε ότι εξαιτίας των ανταγωνισμών πολύ ισχυρών παικτών στην περιοχή ελλοχεύει ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου.

Ως προς το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι «απ΄ ό,τι φαίνεται δεν θα αποφύγουμε, μακάρι να συμβεί διαφορετικά, ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι «τα πιο κρίσιμα σημεία είναι η κυπριακή ΑΟΖ, η εμπλοκή δηλαδή της Κύπρου σε αυτή την υπόθεση, είναι όλο το ανατολικό Αιγαίο». «Είναι γνωστό ότι η Τουρκία θέτει και ονομαστικά αμφισβητεί 20 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητεί εκατοντάδες βραχονησίδες και νησίδες στο ανατολικό Αιγαίο κλπ. Ζητήματα που είναι λυμένα, ανήκουν στην Ελλάδα, είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατοχυρωμένα από τη Συνθήκη της Λοζάνης», τόνισε.


σχετικα αρθρα