current views are: 9

18 Απριλίου 2018
Δημοσίευση16:01

«Κόκκινος» συναγερμός στη ΝΔ για τις τουρκικές εκλογές

«Γαλάζιοι» φόβοι ότι θα κλιμακωθούν οι προκλήσεις

Δημοσίευση 16:01’

«Γαλάζιοι» φόβοι ότι θα κλιμακωθούν οι προκλήσεις

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται πλέον η οδός Πειραιώς, μετά και την ανακοίνωση των πρόωρων Τουρκικών εκλογών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας θα κλιμακώσει την ένταση και την προκλητικότητα στο Αιγαίο μέχρι τις 24 Ιουνίου και ετοιμάζονται για 70 «θερμές» ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες υπέρ της χώρας σε διεθνές επίπεδο, ενώ το ίδιο ζητούν και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτα από όλα, από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη καλούν την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, να διαμορφώσει μια συγκροτημένη στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων στο εξωτερικό. Αυτό λένε, πρέπει να γίνει άμεσα, με πρώτο βήμα τη διενέργεια ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Το αίτημα αυτό, διατύπωσε εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση, να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές. «Η ΝΔ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση για να προβάλλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια» τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Στην οδό Πειραιώς αντιμετωπίζουν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τις οποίες παρακολουθούν στενά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως ο αρμόδιος τομεάρχης προχώρησε, μόλις έγινε γνωστή η ημερομηνία για τις κάλπες στη γείτονα, σε συμπληρωματική δήλωση πάνω σε αυτή που είχε κάνει νωρίτερα για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια.

Στη δήλωση εκφράζεται η εκτίμηση πως η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά αντανακλαστικά και την επιχειρησιακή δυνατότητα της Ελλάδας και στέλνεται ξεκάθαρο μήνυμα πως «Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» και πως «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του και στις θαλάσσιες ζώνες τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη».

Παράλληλα από τη ΝΔ, ανεβάζουν τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την οποία δεν θεωρούν άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. «Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται» αναφέρουν, με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει στο newpost.gr, τη «στροφή» του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σήμερα το πρωί στη Βουλή, ο οποίος από τους λεονταρισμούς των προηγούμενων ημερών, χαμήλωσε αισθητά τους τόνους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, προχώρησε σε μια συμβολική, αλλά κυρίως ουσιαστική κίνηση: όρισε σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, τον Πτέραρχο (Ι) ε.α., Χρήστο Βαϊτση. Στόχος του, να ενισχυθούν οι τομείς εξωτερικών και άμυνας του κόμματός του, καθώς ο κ. Βαϊτσης, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο:

Έχει φθάσει στην κορυφή της ιεραρχίας, ως Αρχηγός ΓΕΑ (2015-2017), έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ομάδα Υψηλόβαθμων Αξιωματούχων που εκπόνησαν τη Νέα Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ και ήταν επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής επιτροπής για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


σχετικα αρθρα