current views are: 11

18 Απριλίου 2018
Δημοσίευση17:54

Foreign Policy: Ενδεχομένως αναπόφευκτη μια σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας

«Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στο Αιγαίο»

Δημοσίευση 17:54’

«Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στο Αιγαίο»

Στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρεται δημοσίευμα του περιοδικού διεθνών σχέσεων Foreign Policy το οποίο παραθέτει ένα εφιαλτικό σενάριο.

Στην εισαγωγή του άρθρου τονίζεται πως η σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν ήταν ποτέ εύκολη και γίνεται αναφορά στην κρίση των Ιμίων το 1996. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τώρα είναι και πάλι αντιμέτωποι, καθοδηγούμενοι από λαϊκιστές και στις δύο πλευρές, ενώ αυτή τη φορά η Ουάσιγκτον δεν είναι πουθενά παρούσα».

Στην συνέχεια γίνεται αναδρομή του περιστατικού με τις σημαίες στις βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Φούρνων, με τον συντάκτη να σημειώνει πως αναβίωσαν παλαιότερες μνήμες, σε μια σαφή αναφορά του περιστατικού των ιμίων.

«Του συμβάντος της Δευτέρας προηγήθηκε ένα τραγικό ατύχημα όπου πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας έχασε τη ζωή του 10 μίλια βόρεια της Σκύρου, ενώ επέστρεφε από αποστολή αναχαίτησης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Δεν ήταν όμως ένα μεμονομένο περιστατικό: Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο για περισσότερες από 30 φορές μόνο τον Απρίλιο. Παρότι ο Ερντογάν και ο Γιλντιρίμ έστειλαν τα συλλυπητήριά τους, η κοινή γνώμη της Ελλάδας κατηγορεί την Τουρκία για τον θάνατο του 34χρονου πιλότου. Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις αρχές Μαρτίου, τροφοδοτεί περαιτέρω την οργή από πλευράς της Ελλάδας», αναφέρει το περιοδικό και συνεχίζει:

«Την ίδια ώρα η βραχονησίδα που ενεπλάκη στην αντιπαράθεση αυτή της εβδομάδας είναι μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων που χαρακτηρίζονται “γκρίζες” ζώνες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν τις αναγνωρίζει από την πλευρά της, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του διεθνούς δικαίου. Τη θέση της Άγκυρας επανέλαβε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ισχυριζόμενος πως η Συνθήκη θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Και για να υπογραμμίσουν τις προθέσεις τους, τουρκικά πλοία σταμάτησαν ιταλικό ερευνητικό σκάφος να φτάσει στον προορισμό του στα ελληνοκυπριακά χωρικά ύδατα».

Ωστόσο, όπως συνεχίζει το FP, παρά το επικίνδυνο κλίμα και οι δύο πλευρές επιμένουν στους υψηλούς τόνους. «Στην Τουρκία ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ακόμη πιο επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ανακτήσει τα 18 Τουρκικά (sic) νησιά στο Αιγαίο», αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται:

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσέφερε ενδεχομένως το μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ της κυβέρνησης στην Ελλάδα και της αντιπολίτευσης, με τον Τσίπρα να υπαινίσσεται πως ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν Σουλτάνος και τον Γιώργο Κουμουτσάκο να σημειώνει πως η αυταρχική συμπεριφορά της Τουρκία παράγει αστάθεια και ένταση στην περιοχή».

«Το πρόβλημα του Τσίπρα»

Στη συνέχεια το διπλωματικό περιοδικό αναφέρεται και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. «Το πρόβλημα του Τσίπρα όταν αντιμετωπίζει την Τουρκία προκύπτει μάλλον από την κυβέρνησή του και τον εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο πρόεδρος των οποίων είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατέχει και το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας» τονίζει το Foreign Policy και προσθέτει:

«Η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ανέκαθεν ήταν περίεργη, αλλά πλέον περνάει κρίσιμη φάση. Το μόνο που κοινό που είχαν τα δυο κόμματα ήταν η αντίθεσή τους στη λιτότητα. (…) Παρότι ο Καμμένος βοήθησε τον Τσίπρα με τις διασυνδέσεις του, έχει καταστεί πλέον μόνιμος πονοκέφαλος στην εξωτερική πολιτική. Ο Καμμένος και το κόμμα του έχουν βάλει τον Τσίπρα στην άβολη θέση να προχωράει σε έντονες – ακόμη και επιθετικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Ο Καμμένος επανειλημμένως χλεύασε τους Τούρκους με μια σειρά από δηλώσεων».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά το περιοδικό, το πραγματικό πρόβλημα στο Αιγαίο, είναι «η στρατηγική της πρόκλησης από την Τουρκία, μια στρατηγική που πιθανότατα θα συνεχιστεί και αφότου αποχωρήσει από την εξουσία ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απλώς αναβάθμισε την εν λόγω στρατηγική καθώς αποφάσισε πως θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό».

«Στην κοινή γνώμη της Ελλάδας υπάρχει ένας πολύ υπαρκτός φόβος ότι η χώρα οδεύει τυφλά προς μια σύγκρουση που δεν την επιθυμεί. Το εν λόγω κλίμα αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα σχόλια των πολιτικών όλου του φάσματος. Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να εμπλακεί στον πόλεμο των λέξεων», τονίζει το δημοσίευμα και καταλήγει:

«Αλλά θα ήταν ανεύθυνο να πιστεύει κάποιος ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα αλλάξει. Δεν έγινε κατά το παρελθόν και δεν θα γίνει ούτε τώρα που τα νέο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν πραγματώνονται. Θα χρειαστούν εξαιρετικά προσεκτικοί χειρισμοί ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ενδεχόμενο πως ίσως μια σύγκρουση με την Τουρκία ίσως και να είναι αναπόφευκτη».


σχετικα αρθρα