current views are: 7

19 Απριλίου 2018
Δημοσίευση09:48

Μαλλιά κουβάρια στη Βουλή για την υπόθεση της Σ. Αραβίας – Άγρια κόντρα Βορίδη – Χριστοδουλοπούλου

«Όχι» στη κλήση μη πολιτικών προσώπων – Αποχώρηση της αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 09:48’

«Όχι» στη κλήση μη πολιτικών προσώπων – Αποχώρηση της αντιπολίτευσης

«Ο κ. Καμμένος θα έρθει στην επιτροπή». Με τα λόγια αυτά η πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ουσιαστικά το άνοιγμα της υπόθεσης πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, ανταποκρινόμενη-υποχρεωτικά- στη σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Το Συμβούλιο είχε κληθεί πριν από τις γιορτές να γνωμοδοτήσει για το κατά πόσο η επιτροπή Θεσμών κάνοντας χρήση της πλειοψηφίας 2/5 (με πρόταση δηλαδή της αντιπολίτευσης) μπορεί να καλέσει τον υπουργό Άμυνας και να καταπιαστεί ουσιαστικά με την υπόθεση. Η απόφαση που εξέδωσε υποχρέωσε τη πλειοψηφία να αναγνωρίσει την αρμοδιότητά της και ουσιαστικά να ανοίξει την υπόθεση. Έτσι, ενώ από ορισμένους της πλειοψηφίας υπήρξαν «παράπονα» αναφορικά με τη γνωμοδότηση, καθώς σε παλαιότερη γνωμοδότηση (2008 επί Σιούφα) το Συμβούλιο είχε αρνηθεί το δικαίωμα αυτό στη μειοψηφία, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση (μένει ανοιχτό το αν θα κληθούν και οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Βίτσας).

Κόντρες για τα μη πολιτικά πρόσωπα και αποχωρήσεις

Ωστόσο, προέκυψε μείζον πρόβλημα με τη κλήτευση των μη πολιτικών προσώπων καθώς η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Χριστοδουλοπούλου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή τους στην Επιτροπή. Η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία ζήτησε μετ’ επιτάσεως την κλήση του εμφανιζόμενου ως μεσάζοντα στην υπόθεση της πώλησης όπλων κ. Παπαδόπουλο.

 «Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος! Ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν εκπρόσωπος ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Εμείς εδώ δεν είμαστε εξεταστική! Ο Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των θεσμών τίποτα! Είναι αντισυμβαλλόμενος σε μια σύμβαση! Μια σύμβαση πώλησης αγοράς που ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος ξένου κράτους θα κληθεί να τον ακροαστούμε επί των θεσμών;», δήλωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ.

«Δεν έχετε τη δυνατότητα να διαλέγετε επί της αιτήσεως. Θα τη κάνετε δεκτή!», απάντησε οργισμένος ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία θα υπαγορεύει και ποια πρόσωπα; Έχει γίνει σκανδαλώδης συναλλαγή!».

«Αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα. Δεν είμαστε εξεταστική», επέμεινε η πρόεδρος, με τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε μια εποικοδομητική (;) αντιπαράθεση:

-« Είναι αίτημα της μειοψηφίας, δεν μπορείτε να το αλλοιώσετε. Ή θα το εφαρμόσετε ή παραβιάζετε δικαίωμα μειοψηφίας»

-«Τι είμαστε εδώ πέρα; Δεν είναι νομικά αυτά εδώ, είναι πολιτικά»

-«Αν φαλκιδεύετε τα δικαιώματα της μειοψηφίας, αυτό συζητάμε»

-«Θα θέσω σε ψηφοφορία αν θα κληθούν άλλα πρόσωπα πλην των υπουργών»

Κάπου εκεί η πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την κλήση των μη πολιτικών προσώπων προκαλώντας κυριολεκτικά στην αίθουσα.

«Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», φώναξε ο κ. Τραγάκης με τον κ. Βορίδη να αποχωρεί φωνάζοντας: «Είναι κωμωδία, γελοιότητα! Αίσχος!».

«Εξεταστική δεν θα κάνω. Θα το βάλω σε ψηφοφορία. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος ξένης χώρας», απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου σε μια μάλλον άρρωστη στο σύνολό της συζήτηση…

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία αποφάσισε να αναβάλει για λίγο τη ψηφοφορία μετά από σχετικό αίτημα του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για τη κλήση του αρχηγού του κόμματός του και ότι θα έπρεπε πρώτα να ενημερώσει. Τελικά, η πρόεδρος δήλωσε πως δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων και ότι σε ψηφοφορία μπήκε μόνο η κλήτευση του κ. Καμμένου και όχι του κ. Παπαδόπουλου επειδή εκπροσωπεί ξένο κράτος. « Δε θέλουμε να κάνουμε εξεταστική επιτροπή! Δε θα καλέσουμε το κ. Παπαδόπουλο και τους στρατιωτικούς», είπε και ζήτησε από τον κ. Λαζαρίδη να μην συμμετάσχει στη ψηφοφορία προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε (με τη συμμετοχή των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, KKE, XA και ΕΚ ), αποφασίστηκε η κλήση του κ. Καμμένου.


σχετικα αρθρα