ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόμσεν: Μη βιώσιμη η αύξηση φόρων - Τελειώνει ο χρόνος για ενεργοποίηση του προγράμματος

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2018, 16:36 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2018, 15:47
Τόμσεν: Μη βιώσιμη η αύξηση φόρων - Τελειώνει ο χρόνος για ενεργοποίηση του προγράμματος
Facebook Twitter Whatsapp

«Κλειδί οι μεταρρυθμίσεις για έξοδο στις αγορές»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «τελειώνει» έστειλε ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν, που επέμεινε στη θέση ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει να είναι «αυτόματος» και να μην εξαρτάται από προϋποθέσεις.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπενθύμισε πως το ΔΣ του Ταμείου έχει εγκρίνει επί της αρχής το πρόγραμμα [stand – by arrangement] και τόνισε πως αυτό κινείται παράλληλα με αυτό του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα, «αλλιώς δεν θα έχει νόημα».

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε πως το Ταμείο έχει αποδεχτεί τη θέση των Ευρωπαίων ότι η ελάφρυνση χρέους «θα προχωρήσει μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης». Ωστόσο τόνισε πως το επίδικο στις διαπραγματεύσεις είναι να υπάρξει συμφωνία στη μεθοδολογία και τη στρατηγική [ελάφρυνσης χρέους], ώστε στο τέλος του μνημονίου να ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες στη βάση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους που θα εκπονηθεί.

«Θα μπορούσαν να υπάρξουν μηχανισμοί για την υλοποίησή τους αργότερα, αλλά με προϋπόθεση ότι θα είναι πολύ συγκεκριμένοι και αυτόματοι και δεν θα υπόκεινται σε πολιτικές αποφάσεις στην πορεία του χρόνου», είπε.

Στρέφοντας το βλέμμα στην μεταμνημονιακή περίοδο, εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί προληπτική γραμμή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα αφενός και αφετέρου ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος. «Το κλειδί είναι κοιτώντας μπροστά ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στις αγορές», δήλωσε χωρίς να ξεκαθαρίσει τη θέση του Ταμείου.

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί πιέσεων για εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου νωρίτερα, δεν τα διέψευσε, τονίζοντας  η δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν εξαιρετικά περιοριστική. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στο να υπάρξει ένα αποθεματικό 10 δισ. ευρώ για μελλοντικές κεφαλαιακές στηρίξεις των τραπεζών, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου είπε πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. Προσέθεσε δε πως το όποιο αποτέλεσμα θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους που θα καταρτίσει το Ταμείο.