ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχθρική πράξη» χαρακτηρίζει ο Πατούλης την εταιρεία που αναλαμβάνει αναπλάσεις στην Αθήνα

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2018, 17:30 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2018, 20:19
«Εχθρική πράξη» χαρακτηρίζει ο Πατούλης την εταιρεία που αναλαμβάνει αναπλάσεις στην Αθήνα
Facebook Twitter Whatsapp

Η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» στο στόχαστρο της Αυτοδιοίκησης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για «πραξικοπηματικού χαρακτήρα εχθρική πράξη» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει  μη κερδοσκοπική εταιρεία για τις αναπλάσεις στην Αθήνα. Ο φορέας ανάπλασης είχε ήδη δεχθεί σκληρές επικρίσεις από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Η ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για απόσυρση του σχεδίου νόμου με το οποίο ιδρύεται η «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ»: «Θεωρούμε ότι εκ του Συντάγματος και της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας η αρμοδιότητα για τη συνολική λειτουργία των πόλεων, τη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την αδειοδότηση των έργων, ανήκει στους Δήμους και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ανώνυμες εταιρείες. Αν θέλει η Κυβέρνηση να κάνει μία πραγματική τομή, ας κάνει το αυτονόητο. Αντί να δημιουργεί Α.Ε., να δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους να λειτουργούν με την ευελιξία των Α.Ε.. Αντί να δίνει χρήματα στις Α.Ε. να τα δώσει απευθείας στους Δήμους. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου» αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Γ. Πατούλης με αφορμή την κατάθεση των θέσεων της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η «Σύσταση Φορέα Ανάπλασης της Πόλης των Αθηνών αποτελεί μια ακόμα εχθρική πράξη, πραξικοπηματικού χαρακτήρα της κυβέρνησης κατά της Αυτοδιοίκησης».

«Για άλλη μία φορά, αναίτια και αιφνιδιαστικά, η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Χωρίς προγενέστερη αναφορά, χωρίς διαβούλευση, εν τω μέσω της Μ. Εβδομάδας έγινε η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου το οποίο επικαλύπτει σειρά αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ καταργώντας επί της ουσίας την αυτοτέλειά τους. Μπορεί το συγκεκριμένο Σ/Ν να αναφέρει ότι η υπό σύσταση εταιρεία θα αναπτύξει δραστηριότητα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αθηναίων, αυτό όμως ίσως είναι η αρχή για επόμενες παρεμβάσεις και σε άλλους δήμους. Ο δήμος Αθηναίων είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος Δήμος της επικράτειας, είναι η πρωτεύουσα του κράτους και είναι αναπόσπαστο μέλος της ΚΕΔΕ» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

»H προώθηση στη Βουλή αυτού του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας υπό κρατικό έλεγχο, αποδεικνύει πως αντιλαμβάνονται στη σημερινή κυβέρνηση την ανάγκη μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Η κυβέρνηση προωθεί, αντί για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, την απορρύθμιση, καθώς υποκαθιστά με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το δήμο και τις αρμοδιότητες του, με τη δημιουργία ελεγχόμενων από το κεντρικό Κράτος Ανώνυμων Εταιρειών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα ακόμη βήμα κατάλυσης της τοπικής δημοκρατίας».

Το υπόμνημα υποστηρίζει ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αποφασίζουν οι πολίτες και οι αιρετές Διοικήσεις των Δήμων για τις τοπικές υποθέσεις, «προωθεί συστηματικά το αποτυχημένο μοντέλο του κεντρικού γραφειοκρατικού σχεδιασμού, αφαιρεί κρίσιμες αρμοδιότητες από τους Δήμους, δημιουργώντας μηχανισμούς που της επιτρέπουν να διορίζει τους κομματικά αρεστούς, καθώς και να διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς να δίνει λόγο στις τοπικές κοινωνίες».