ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για τις γαλλικές φρεγάτες

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2018, 18:18 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2018, 15:34
Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για τις γαλλικές φρεγάτες
Facebook Twitter Whatsapp

Ανταλλαγή ανακοινώσεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης με αφορμή την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη για την προμήθεια μέσω μίσθωσης των γαλλικών φρεγατών τύπου Fremm.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για για ύποπτη «αφωνία» του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, και διερωτάται τι άλλαξε από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήριζε «ακατάλληλα» τα συγκεκριμένα πλοία, πίσω στο 2013.

«Η μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία -εφόσον αυτή οριστικοποιηθεί- είναι μια θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας, καθώς υπάρχουν τέσσερα εύλογα ερωτήματα» ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Τα ερωτήματα που απευθύνει στην κυβέρνηση είναι:
 

  • «Ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι αυτής της συμφωνίας και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών;
  • Γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων;
  • Είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο Υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος και γιατί επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον κ. Φώτη Κουβέλη;
  • Τελευταίο και σημαντικότερο: Tι άλλαξε, άραγε, από το 2013, όταν ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μια ανάλογη πρόταση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι “υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες” και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες “ακατάλληλες” για το Αιγαίο;»

Η ανακοίνωση παραθέτει μάλιστα την απάντηση που φέρεται να είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ του 2013 για αντίστοιχη συμφωνία που είχε προτείνει η ΝΔ:

«Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα.  Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δις στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο { ...}  θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες, αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε πως «καλό θα είναι η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών».