current views are: 8

21 Απριλίου 2018
Δημοσίευση16:46

Απλή αναλογική στους δήμους και αναπτυξιακό σχέδιο συζητήθηκε στην Π. Γ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στους ΟΤΑ μέσα στην εβδομάδα

Δημοσίευση 16:46’

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στους ΟΤΑ μέσα στην εβδομάδα

Περίπου 5 ώρες διήρκησε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  με τον Πάνο Σκουρλέτη να συμμετέχει στη συζήτηση και να κάνει εισήγηση σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση και το νέο νόμο. Όπως τόνισε το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και θα υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση. Οι φάσεις της θεσμικής αλλαγής στου ΟΤΑ είναι δυο με τον επόμενο να ολοκληρώνεται μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Αυτό που φέρεται να επισημάνθηκε μέσα στη συνεδρίαση είναι πως η πρόταση εκφράζει μια διαφορετική λογική,  με βασική φιλοσοφία τη συμμετοχή των πολιτών, ενώ τονίστηκε πως  το νέο εκλογικό σύστημα προϋποθέτει συναινέσεις και προγραμματικές συνθέσεις.
Σύντομη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με όλους να συμφωνούν πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία.

Αυτό που τόνιζαν κομματικές  πηγές είναι πως η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου και διαμορφώνει μια κουλτούρα συνεργασιών. Θεωρούν πως οι αντιδράσεις που έχουν ακουστεί στη συγκεκριμένη πρόταση είναι προσχηματικές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η ΝΔ έχει αλλεργία στη δημοκρατία.

Κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρουσία και του Νίκου Φίλη που είχε ασκήσει κριτική τις προηγούμενες ημέρες,  έγινε παρουσίαση από τον Αλέξη Χαρίτση του αναπτυξιακού σχεδίου στο οποίο, σύμφωνα με τα μέλη του Οργάνου, επιχειρείται να δοθεί έμφαση στην ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής διάστασης και στον περιορισμό των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών.  Τονίστηκε πως είναι ένα σχέδιο ειδικού σκοπού, αντίστοιχης διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με κομματικές πηγές κεντρικό σημείο είναι οι εργασιακές σχέσεις,  η αύξηση της απασχόλησης και με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα.  Στελέχη των «53+» ωστόσο μιλούν για «σχετική ιδιοκτησία»  του συγκεκριμένου σχεδίου.

Το πρώτο 20ήμερο του Μαίου αναμένεται να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την οποία θα απασχολήσουν οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, αλλά και το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με τους «53+», σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητούν να συγκαλείται συχνότερα το όργανο, στο πλαίσιο της κριτικής που είχαν ασκήσει και πρόσφατα για τη λειτουργία του κόμματος.

Αναλυτική συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να γίνει μετά το Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» έχει καταθέσει ως σκέψη η διαδικασία της εξόδου από το μνημόνιο να αποκτήσει έναν συνεδριακό χαρακτήρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς, ωστόσο να έχουν παρθεί τελικές αποφάσεις ακόμα.
 


σχετικα αρθρα