current views are: 8

22 Απριλίου 2018
Δημοσίευση17:48

«Γροθιά» στον Ερντογάν για τον εκβιασμό του: Καμία ανταλλαγή των «8» με τους δύο στρατιωτικούς

Πώς απάντησαν στον Τούρκο πρόεδρο οι Έλληνες πολιτικοί

Δημοσίευση 17:48’

Πώς απάντησαν στον Τούρκο πρόεδρο οι Έλληνες πολιτικοί

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ξεπέρασε κάθε όριο συσχετίζοντας για πρώτη φορά επίσημα την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με αυτή των «8» και ζητώντας την ανταλλαγή τους.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας απορρίπτει σύσσωμη το προκλητικό αίτημα του Τούρκου προέδρου.

Στον Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής.

«Διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη».

Απαράδεκτη και απορριπτέα χαρακτήρισε τις αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, ο πρωθυπουργός.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του «Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις».

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι η συνέντευξη Ερντογάν ήταν μια επιβεβαίωση της θέσης του ότι οι Έλληνες κρατούνται ως όμηροι στην Τουρκία.

«Όταν μίλησα για ομηρία των Ελλήνων στρατιωτικών δέχτηκα ακόμη μια φορά επίθεση, χλευασμό δυστυχώς επιβεβαιώνομαι με την «πρόταση ανταλλαγής». Η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συμβίωση που είναι προς όφελος των Λαών μας, η άμεση απελευθέρωση των ομήρων η λύση».

Αυστηρή απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο έδωσε και η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα».

Στο ίδιο πνεύμα και η Φώφη Γεννηματά η οποία σε δήλωσή της για την προκλητικότητα της Αγκυρας και τους τρόπους αντιμετώπισης της επισημαίνει ότι «Οι Έλληνες αξιωματικοί πρέπει να απελευθερωθούν όπως επιβάλλει το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές αξίες. Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν».

Αναφερόμενος στο θέμα ο Σταυρος θεοδωράκης σχολίασε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παζαρεύονται.

«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία», σημείωσε.

«Αν πράγματι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί ένταση με την Ελλάδα, τότε είναι εύκολος ο δρόμος. Λιγότερα όπλα, λιγότερες παραβάσεις και παραβιάσεις. Ας κάνει την αρχή από αυτό το καλοκαίρι. Οι Έλληνες – ελπίζω  και οι  Τούρκοι – είμαστε έτοιμοι από καιρό γι’ αυτή την νέα εποχή. Αυτός;», πρόσθεσε.

Μιλώντας στο «Ακραίως» ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ατόπημα» από την πλευρά του Ερντογάν να συνδυάζει το ζήτημα των «8» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική δημοκρατία να συζητήσει ανταλλαγή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα του Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης, τόνισε: «Η επίσημη ελληνική γραμμή για τους «8» εκφράστηκε κυρίαρχα από τον Άρειο Πάγο. Σεβόμαστε τους δικούς μας νόμους».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε καμία συζήτηση ανταλλαγής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να συζητήσει με την Τουρκία για αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».


σχετικα αρθρα