current views are: 8

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση04:01

«Καλοκαιρινές» προετοιμασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μεταμνημονιακή εποχή

Κοινό βηματισμό ψάχνουν Μαξίμου – Κουμουνδούρου

Δημοσίευση 04:01’

Κοινό βηματισμό ψάχνουν Μαξίμου – Κουμουνδούρου

Οι πυρετώδεις  συζητήσεις, που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,  μαρτυρούν την ανησυχία που υπάρχει στο  κυβερνών κόμμα για την επόμενη ημέρα εξόδου από τα μνημόνια και το γεγονός πως αρκετά στελέχη, κυρίως από την εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν θέλουν να βρεθούν προ τετελεσμένων. Δεν είναι μυστικό πως επιχειρείται  ένα «restart» των σχέσεων Μαξίμου – Κουμουνδούρου με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και βηματισμό.

Μπορεί ο  ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει  τη χώρα σε εκλογές το 2019  με μείωση των συντάξεων, του αφορολόγητου,  με υψηλά πλεονάσματα 3,5%, με ανοιχτά τα μέτωπα του Σκοπιανού και των Ελληνοτουρκικών και χωρίς ξεκάθαρο πλαίσιο συνεργασιών για την επόμενη ημέρα;

Οι «53+», η «Πλατφόρμα 2010», η «Ενωτική Κίνηση» και οι «ΠΑΣΟΚογενείς» επιχειρούν να φτιάξουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν ενόψει καλοκαιριού, ενώ την ίδια στιγμή το κόμμα και οι βουλευτές  της Κουμουνδούρου «ανάβουν τις μηχανές».

Το Σάββατο άρχισε μια σειρά συνεδριάσεων για την  Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και μέσα στον Μάιο σημαντικές αποφάσεις θα κληθεί να πάρει και η Κεντρική Επιτροπή.

Ανησυχία για την οικονομία

Πολλά είναι τα στελέχη και οι βουλευτές  που παρακολουθούν αμήχανα τη νέα αναμέτρηση Βερολίνου – ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα με τον φόβο νέων καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του.  Όπως και το Μαξίμου, δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης μείωσης του αφορολόγητου με τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, καθώς, πέρα από την κοινωνική δυσαρέσκεια που θα προκληθεί, «οι βαθμοί ελευθερίας» που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση από την έξοδο του προγράμματος, θα μειωθούν σημαντικά.

Αμηχανία προκαλεί και το φρένο που βάζει η Γερμανία στο ζήτημα του χρέους και τη διαφωνία που εγείρει με το «γαλλικό κλειδί». Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Νίκου Φίλη όλες τις προηγούμενες ημέρες τονίζοντας στο «ΒΗΜΑ»  για το «βρόχο του χρέους», πως «ακόμα και συστημικοί οικονομολόγοι προτείνουν  διαγραφή μέρους της ονομαστικής του αξίας, αφού κρίνουν ότι με τις μέχρι τώρα συζητούμενες ρυθμίσεις στο Eurogroup, το χρέος δε είναι βιώσιμο».

Το βλέμμα του Μαξίμου και των στελεχών  αυτή την εβδομάδα στρέφεται στο Eurogroup της  Σόφιας,  που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Μπορεί να μη συζητείται δημοσίως, ωστόσο κανείς στην Ηρώδου Αττικού δεν θεωρεί καταστροφικό  το κλείσιμο της αξιολόγησης να μεταφερθεί λίγες ημέρες πιο μετά, για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου.

Εξάντληση της τετραετίας

Το άγχος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης βαραίνει τα στελέχη – και ακολούθως την κυβέρνηση – που βλέπουν πως η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τη νέα χρονιά θα διαμορφώσει ένα νέο αρνητικό πεδίο.   Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μια συζήτηση που «υποβόσκει» στο εσωτερικό του κόμματος, ωστόσο η προεδρική ομάδα εξακολουθεί να προκρίνει την ανάγκη εξάντλησης της τετραετίας, την οποία επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών.

Συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μπει στη «βάσανο» του διαλόγου με το κόμμα, καθώς το πρέσινγκ  που έχει ασκηθεί την τελευταία εβδομάδα από τους «53+» και άλλα στελέχη, ήταν μεγάλο.  Μπορεί από το Μαξίμου να τονίζουν τις πιέσεις που δέχονται από το εξωτερικό και την ανάγκη πολλές αποφάσεις να λαμβάνονται σε «χρόνο μηδέν», ωστόσο είναι απαίτηση όλων η απόσταση που υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ να καλυφθεί ενόψει των εκλογών που πλησιάζουν. Η ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας του κόμματος έχει μπει στο τραπέζι και αναμένεται ο διάλογος να ενταθεί τους μήνες που έρχονται.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στη μεσημεριανή συνεδρίαση να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και να «μπετονάρει» την κοινοβουλευτική του ομάδα ενόψει και των κρίσιμων ψηφοφοριών που έρχονται στη Βουλή με πρώτη την  πώληση των  λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ την  Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες θα  επισημάνει το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να χτυπήσει «καμπανάκι» για την κοινή γραμμή που πρέπει να έχει η πλειοψηφία στην «τελική ευθεία» και να διαψεύσει τα σενάρια για επέκταση του προγράμματος  και επιβολή «πιστοληπτικής γραμμής».

Συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο

Ο ενδοκυβερνητικός διάλογος, ωστόσο δεν εξαντλείται μόνο στο πεδίο της οικονομίας, που λόγω των σοβαρών εθνικών θεμάτων έχει φύγει σε μεγάλο βαθμό από το προσκήνιο. Το ζήτημα των συνεργασιών και η ολοκλήρωση της συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ μετεκλογικά, έχουν μπει στο τραπέζι και απασχολούν πολύ την Κουμουνδούρου. Η δημιουργία συμμαχιών με προοδευτική κατεύθυνση σε προγραμματική βάση προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να είναι έτοιμος για την επόμενη ημέρα. Η Συνταγματική αναθεώρηση, η απλή αναλογική στους ΟΤΑ ακόμα και το ονοματολογικό θεωρούνται μια καλή ευκαιρία για να «μετρηθούν» τα αντανακλαστικά του Κινήματος Αλλαγής και η πιθανότητα μελλοντικής σύμπλευσης  με το κόμμα της  Φώφης Γεννηματά.

Το εγχείρημα κατά πολλούς από το κυβερνητικό στρατόπεδο  χρειάζεται προσοχή για τρεις βασικούς λόγους: Για τις πολιτικές που έχει ασκήσει έως τώρα η Χαριλάου Τρικούπη, για τα πρόσωπα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο της, αλλά και για το γεγονός ότι «λοξοκοιτώντας»  προς την κεντροαριστερά αναδεικνύονται  οι ΑΝΕΛ ως αδύναμος «κρίκος της κυβέρνησης» δίνοντας πάτημα στη ΝΔ να αμφισβητεί το μέλλον της.


σχετικα αρθρα