ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για αναβάθμιση των F-16 και προμήθεια των γαλλικών φρεγατών

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 23 Απριλίου 2018, 11:50 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2018, 23:45
Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για αναβάθμιση των F-16 και προμήθεια των γαλλικών φρεγατών
Facebook Twitter Whatsapp

Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις η συνεδρίαση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Αντικείμενο της συνεδριάσης ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση της αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, για την οποία είχαν συμφωνήσει στις ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος βρέθηκε και η απόκτηση των δύο γαλλικών φρεγατών, τύπου FREMM.  Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλήσει με τον Εμάνουελ Μακρόν, όπου συμφώνησαν στην απόκτηση των φρεγατών, με χρονομίσθωση (leasing), ενώ σε δεύτερο στάδιο εξετάζεται η απόκτηση ακόμα δύο.

«Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης. 

Σημειώνεται πως οι συζητήσεις Αθήνας - Παρισίου για τις φρεγάτες αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης της Ελλάδας, προκειμένου να καταφέρει να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια. 

Ολη αυτή η κινητικότητα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», εξελίσσεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εθνικιστικοί τόνοι στη γειτονική Τουρκία εντείνονται με επίκεντρο και τις διαφορές με την Ελλάδα. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη των επόμενων μηνών, όχι μόνο έως τις 24 Ιουνίου, αλλά, κυρίως, κατά το φθινόπωρο, όταν στην Ελλάδα θα έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα ποια είναι η νέα, μετά το πρόγραμμα, σχέση με τους δανειστές. Πίσω από τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η θέση της έναντι μιας επιθετικής και ασταθούς Τουρκίας, βρίσκεται, βεβαίως, και η σαφής συμμαχική προσπάθεια να αποκλειστεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο επέκτασης της ρωσικής επιρροής πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο.