current views are: 5

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση12:50

Η ΕΛ.ΑΣ. εκκένωσε την πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη – Την κυβέρνηση κατηγορεί ο δήμαρχος για τα επεισόδια

Επιστολή του Σπύρου Γαληνού προς τους αρμόδιους υπουργούς

Δημοσίευση 12:50’

Επιστολή του Σπύρου Γαληνού προς τους αρμόδιους υπουργούς

Τα επεισόδια στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδράνειας της κυβέρνησης, καταγγέλλει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαλανός σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Στο μεταξύ, η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα 120 ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονταν από την περασμένη Τρίτη στην πλατεία Σαπφούς. Οι συλληφθέντες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους με τα οποία βρισκόταν στην πλατεία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, συλλέγονται στοιχεία, κυρίως από το Διαδίκτυο για να ταυτοποιηθούν όσοι πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα επεισόδια το βράδυ της Κυριακής.

Σε 30 ανέρχονται οι τραυματίες που μεταφέρθηκαντο βράδυ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης -στην πλειονότητά τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι, και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων. Από τους τραυματίες που τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν, οι τρεις ανήκαν στις ομάδες των επιτιθέμενων πολιτών και οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε μετανάστες σε κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης.

Τα κόμματα ωστόσο άσκησαν και κριτική στην κυβέρνηση. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ έκανε λόγο για εικόνα «ανοχύρωτης χώρας» και κάλεσε την κυβέρνηση «να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη, να διαχειριστεί επιτέλους αποτελεσματικά το προσφυγικό ζήτημα με άμεσο διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, και να επιβάλει τη νομιμότητα σε όλους τους τομείς, χωρίς να αφήνει περιθώρια δράσης σε ακραίες ομάδες».

Σχολιάζοντας τα επεισόδια το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «η στάση της δήθεν Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται από αντιλήψεις των ακροδεξιών συνδαιτυμόνων», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επισημαίνει ότι και στη Μυτιλήνη επικράτησε το «δόγμα Τόσκα».

Η επιστολή του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού

«Δυστυχώς, τα ξημερώματα της Κυριακής γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων σε μία από τις πιο δύσκολες νύχτες που έχει περάσει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας τόσο για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς, όσο και για τον κίνδυνο των αντιδράσεων που προέρχονται από τον φόβο της τοπικής κοινωνίας, η παρατεταμένη εκ μέρους της κυβέρνησης αδράνεια προκάλεσε τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια» σημειώνει ο δήμαρχος Λέσβου στην επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Βίτσα και Τόσκα.

Ο κ. Γαληνός «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται» και τονίζει: «Μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία. Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι ένιωθαν και νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην κατάληψη δημόσιων χώρων, τις καθημερινές κλοπές και τις συχνές συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το ΚΥΤ Μόριας αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης. Ζητήματα, για τα οποία έχω ενημερώσει και ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων εδώ και πολύ καιρό».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η αδράνεια και η λανθασμένη διαχείριση οδήγησε στον εγκλωβισμό, σε άθλιες συνθήκες, κοντά 10.000 αιτούντων άσυλο γύρω από μία πόλη 27.000 κατοίκων και προκάλεσε τον έντονο φόβο της τοπικής κοινωνίας. Μίας κοινωνίας, η οποία έχασε το αίσθημα ασφάλειας και μετά από τα χθεσινά γεγονότα απώλεσε και τη συνοχή της. Συνεπώς, οι ευθύνες για τα όσα συνέβησαν βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο εδώ και μήνες διαχειρίζεται την κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο».

«Το νησί της Λέσβου και η τοπική κοινωνία αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι και τα όσα συνέβησαν έχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Συνέπειες, για τις οποίες έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα με κάθε τρόπο. Σε λίγες μέρες, παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών θα γίνει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Λέσβου και των νησιών και διερωτώμαι πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, όταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια, η ηρεμία και η κοινωνική συνοχή;

Δυστυχώς, μετά τα χθεσινά γεγονότα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο νησί της Λέσβου. Φέρετε ακέραιη την ευθύνη για το πώς φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, για τη μη έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και γενικότερα για την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου. Ελπίζω, μετά τα όσα συνέβησαν να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απεγκλωβισμού όλων αυτών των απελπισμένων ανθρώπων διότι διαφορετικά είναι σίγουρο πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν με θύμα το ίδιο το νησί της Λέσβου» καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.


σχετικα αρθρα