current views are: 7

23 Απριλίου 2018
Δημοσίευση19:31

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για περικοπή συντάξεων, λιγνιτικές μονάδες και αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Τριπλό εσωκομματικό χτύπημα

Δημοσίευση 19:31’

Τριπλό εσωκομματικό χτύπημα

Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να στρέφει το βλέμμα της στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο – ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα»- ωστόσο στο εσωκομματικό μέτωπο, οι επόμενοι μήνες μόνο… ανέφελοι δεν προμηνύονται.

Το τελευταίο διάστημα οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις σε μια σειρά από κεντρικές επιλογές εντείνονται, ενώ μόνο σήμερα, παρατηρήθηκαν αναταράξεις σε τρία μέτωπα: Τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις, την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Οι περικοπές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα, Δευτέρα συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο πρωθυπουργός εξήγησε το κυβερνητικό σχέδιο για την μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Παρότι από το κόμμα διαρρέεται πως το κλίμα το κλίμα ήταν καλό [«αποτυπώθηκαν προβληματισμοί που αποτυπώνονται και στο δημόσιο διάλογο. Το συλλογικό σχέδιο υπηρετείται από όλους», ανέφεραν από την Κουμουνδούρου], πληροφορίες του Newpost ανέφεραν πως περί τους δέκα βουλευτές έθεσαν με αρκετή ένταση το ζήτημα των προνομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις που θα ισχύσουν από 1/1/2019. Τα μέλη της πλειοψηφίας λοιπόν φέρονται να ανέφεραν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις περικοπές 18% από το νέο χρόνο, και υποστήριξαν πως με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού [σ.σ. σήμερα η Eurostat ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ για το 2017], δεν δικαιολογείται η εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου νωρίτερα, ούτε επίσης και το επερχόμενο «ψαλίδι» στις συντάξεις.

«Πώς θα μπορέσουμε να πάμε σε εκλογές με αυτό», διερωτήθηκαν μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Φίλης έθεσε τους προβληματισμούς που έχει διατυπώσει επανειλημμένως κατά τις συνεντεύξεις του όλο το προηγούμενο διάστημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φίλης άσκησε κριτική τόσο για τις περικοπές στις συντάξεις, όσο και για την υπεραπόδοση του πλεονάσματος. «Δεν μπορείς να μιλάς για καθαρή έξοδο όταν περικόπτεις 18% τις συντάξεις. Το σημερινό υπερπλεόνασμα φέρνει μικρότερη ανάπτυξη», φέρεται να τόνισε ο κ. Φίλης.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Αντίστοιχα, και προβληματισμένοι από τις τοποθετήσεις φορέων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιφέρειες των οποίων η ανάπτυξη βασίζεται στην λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ, δεν είδαν με καλό μάτι το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών εργοστασίων.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι ο βουλευτής, Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Σέλτσας που έθεσε προϋποθέσεις υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και των προνομίων των τοπικών κοινωνιών προκειμένου το νομοσχέδιο να χαρακτηριστεί «δίκαιη διαδικασία». Μάλιστα κλείνοντας τη τοποθέτησή του αναρωτήθηκε αν με τις προωθούμενες διατάξεις «εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», τονίζοντας με νόημα πως « αυτό το ερώτημα θα καθορίσει τη στάση μας στη ψηφοφορία».

Από κει και πέραν εμφανίστηκαν και άλλοι βουλευτές που εξέφρασαν επιφυλάξεις ακριβώς πάνω στο ίδιο πλαίσιο όπως οι κ.κ. Μουμουλίδης, Θεοφύλακτος, Δημητριάδης, χωρίς ωστόσο να διαφανεί από τις τοποθετήσεις τους διάθεση καταψήφισης.

Πάντως, κατά την απάντησή του στους προβληματισμούς για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αρνήθηκε να παρέμβει για το τι θα συμβεί στην ιδιωτικοποιημένη εταιρία στους εργαζόμενους μετά τη πάροδο της εξαετούς προστασίας τους. «Ο νομοθέτης δε μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις για τις σχέσεις δύο ιδιωτικών εταιριών γιατί είναι πέραν της δικής του αρμοδιότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορεί να ισχύει στη νέα εταιρία ο εσωτερικός κανονισμός της ΔΕΗ, επειδή όπως είπε, δε θα ρυθμίζει τις ίδιες αρμοδιότητες. Ωστόσο, διευκρίνισε πως οι προσληφθέντες στη νέα επιχείρηση ηλεκτρισμού θα υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ.

Αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Το τρίτο και τελευταίο χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθε με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, μια πρωτοβουλία που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στην εκκλησία.

Η αντίδραση ήρθε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μια «αδιαμόρφωτη» ομάδα στο εσωτερικό της πλειοψηφούσας ΚΟ που αντιδρά σε εκείνα τα νομοσχέδια που χαρακτηρίζονται «δικαιωματικά». Μάλιστα η αντίδρασή τους είναι τέτοια που ετοιμάζονται σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες να αποστείλουν και επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου στην οποία θα ζητούν μεταξύ άλλων την απόσυρση των προωθούμενων διατάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, πρόκειται ανάμεσα σε άλλους για τους βουλευτές Γιώργο Ουρσουζίδη, Μάρκο Μπόλαρη, Γεωργία Γεννιά, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Γιώργο Ντζιμάνη και Δημήτρη Βέττα.

Στην επιστολή πάντως γίνεται λόγος για ανακολουθία από τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα επιτρέψει τη τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια και αναρωτιούνται γιατί το θέμα δεν συζητήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ.  «Πριν δυο χρόνια υπήρξε δέσμευση της κυβέρνηση πως δεν θα επεκταθεί η υιοθεσία ή η αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια. Είναι όλα γραμμένα στα πρακτικά! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», αναφέρει στο Newpost βουλευτής που αντιδρά και σημειώνει: «αυτές δεν είναι απόψεις της αριστέρας αλλά των λεγόμενων liberals της Νέας Υόρκης». Σε κάθε περίπτωση οι υπογράφοντες βουλευτές είναι δέκα αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν τουλάχιστον 15 πρόσωπα μέσα στη ΚΟ που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το νομοσχέδιο. « Ότι και να μου υποσχεθεί η Πολιτεία, ξέρω ότι δεν υπάρχουν οι δομές για να υποστηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες! Είμαι πολύ επιφυλακτικός», λέει στο Newpost έτερος βουλευτής που δεν υπογράφει την επιστολή αλλά συμμερίζεται τις θέσεις των συναδέλφων του.

Η επιστολή δεν εστάλη ακόμη γιατί αύριο η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου συγκαλεί τους βουλευτές για να συζητήσουν το ζήτημα και αναμένονται αντιδράσεις.  

 


σχετικα αρθρα