current views are: 2

24 Απριλίου 2018
Δημοσίευση11:17

Ερντογάν: «Θα εφαρμόσουμε πολιτικές σύμφωνα με το συμφέρον μας»

«Η Τουρκία δεν θα μείνει μακριά από καμία γεωγραφική θέση»

Δημοσίευση 11:17’

«Η Τουρκία δεν θα μείνει μακριά από καμία γεωγραφική θέση»

«Από την Κύπρο έως το Αιγαίο και από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Θράκη θα εφαρμόσουμε πολιτικές σύμφωνα με το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. 

«Η Τουρκία δεν θα μείνει μακριά από καμία γεωγραφική θέση. Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κι άλλους φίλους», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ερντογάν πρανήγγειλε συγκέντρωση σε μια ευρωπαϊκή πόλη. «Θεού θέλοντος, τον Μάιο, θα διεξαγάγουμε την πρώτη μας συγκέντρωση σε μια κλειστή αθλητική εγκατάσταση στην Ευρώπη, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτή η ευρωπαϊκή χώρα.

Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος και ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Πέρυσι, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν απαγορεύσει πολλές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών. Ο Ερντογάν τότε είχε παραλληλίσει τη γερμανική κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς.

Η νέα τοποθέτηση του Ερντογάν έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων που έκανε το βράδυ του Σαββάτου, όπου επί της ουσίας έθετε ανοιχτά το θέμα της ανταλλαγής των 8 τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

«Όσον αφορά στους Έλληνες στρατιωτικούς, μας ζήτησαν να τους δώσουμε. Κι εμείς τους είπαμε: Αν ζητάτε κάτι τέτοιο από εμάς, πρώτα υπάρχουν οι γκιουλενιστές που έκαναν πραξικόπημα εναντίον του κράτους μας. Κι αυτοί στρατιωτικοί είναι. Κι εμάς πρέπει να μας τους δώσουν. Αν μας τους δώσουν, τότε κι εμείς θα τους βάλουμε (τους δύο Έλληνες) στο τραπέζι. Γιατί αυτοί παραβίασαν τα σύνορα. Και στους δικούς μας στρατιώτες που είχαν παραβιάσει τα σύνορα στο παρελθόν, από όσο γνωρίζω, για παράδειγμα μία φορά σε έναν στρατιώτη μας, που παραβίασε τα σύνορα, τον καταδίκασαν σε 6 μήνες φυλακή. Επομένως, κι εμείς τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση. Εδώ έγινε μία παραβίαση συνόρων, επομένως για να ‘σβήσουμε’ αυτή την παραβίαση και να τη φέρουμε στο τραπέζι, επιστρέψτε μας εσείς αυτά τα άτομα που προέβησαν σε πραξικόπημα εναντίον της χώρας μας κι εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς τη δικαιοσύνη’, είπαμε. Κι έτσι το κλείσαμε αυτό το θέμα στη Βάρνα. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει διαφορετική θέση. ΗΕλλάδα δεν το καταλαβαίνει. Και ποια είναι η θέση αυτή τη στιγμή της Ελλάδας; Αυτή τη στιγμή η πρώτη στάση των γκιουλενιστών που διαφεύγουν στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση έχει περιέλθει η Ελλάδα. Οι δραπέτες σταματούν πρώτα στην Ελλάδα».

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε την ειρήνη τώρα» γιατί όπως παρατήρησε «η ειρήνη με την Ελλάδα αξίζει όσο καμία άλλη».

Ταυτόχρονα, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,  λέγοντας  πως «ο νεαρός και δυναμικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Αυτό το διαπίστωσα στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα, και στο ίδιο πνεύμα είδα και τον Έλληνα πρόεδρο».


σχετικα αρθρα