ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία Χαν για το Σκοπιανό: «Βλέπει» λύση τις επόμενες δύο εβδομάδες

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 14:53 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 20:48
Αισιοδοξία Χαν για το Σκοπιανό: «Βλέπει» λύση τις επόμενες δύο εβδομάδες
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ΠΓΔΜ σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αισιόδοξος ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας -ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό εμφανίστηκε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ,  Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Χαν δήλωσε «είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση. Τουλάχιστον μια λύση που θα στρώσει τον δρόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την FYROM. Όλοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων».

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι «έχει ξεπεράσει μια βαθιά πολιτική κρίση και σημειώνει πρόοδο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά φυσικά δεν υπάρχει χρόνος για αυταρέσκεια. Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος σε σχόλιό του για την Τουρκία, ανέφερε: «Φοβάμαι ότι η ανάλυσή μας δείχνει ότι η χώρα εξακολουθεί να απομακρύνεται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στους τομείς του κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κομισιόν έχει καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να ανατρέψει επειγόντως αυτή την αρνητική πορεία επειγόντως και στην Έκθεση (για την ενταξιακή πορεία χωρών) κάναμε μια πολύ σαφή σύσταση προς το σκοπό αυτό».

Νέα συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτροφ, Νίμιτς

Την Τέταρτή 25 Απριλίου θα διεξαχθεί τελικά η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών η συνάντηση θα διεξαχθεί το απόγευμα, παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση έρχεται την ώρα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση στο ονοματολογικό είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Πιστεύω ότι ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση… η οποία θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.