current views are: 14

24 Απριλίου 2018
Δημοσίευση16:24

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εκπληρώθηκαν σε πολύ μικρό βαθμό τα προαπαιτούμενα

Κρίσιμη για την έξοδο από το πρόγραμμα η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Δημοσίευση 16:24’

Κρίσιμη για την έξοδο από το πρόγραμμα η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Αιχμές για καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων άφησε αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ενόψει της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Σόφια, την Παρασκευή.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «τα 88 προαπαιτούμενα έχουν μέχρι στιγμής εκπληρωθεί σε πολύ μικρό βαθμό, όμως τα περισσότερα είναι επακόλουθες ενέργειες από ήδη υφιστάμενη νομοθέτηση». Υποστήριξε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, ότι παραμένουν ανοιχτά τα μεγάλα θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας και στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο – staff level agreement SLA τον Μάιο είναι δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται «εξαιρετικά κρίσιμη» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Φανταστείτε ότι χτίζουμε ένα σπίτι», προσέθεσε. «Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν έχουμε όλα τα υλικά- παραμέτρους». Τα υλικά αυτά είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία, πρόσθεσε.

Στο Eurogroup στην Σόφια θα υπάρξει συζήτηση και για την μεταμνημονιακή εποχή, όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν θα ήθελα να ανεβάσω τις προσδοκίες για την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας».

«Θα έχουμε αποφάσεις τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση του», τόνισε διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πρώτα την αξιολόγηση, όλα θα αποφασιστούν όταν θα υπάρχει η αξιολόγηση και αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο».

Τόνισε δε ότι η συνολική συμφωνία θα περιέχει και την συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, την επιτήρηση και την αξιολόγηση και το δημοσιονομικό μαξιλάρι που θα επιτρέψει την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Εξάλλου, στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του το τελικό σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει σαφής σύνδεση της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μεταμνημονιακή περίοδο», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το ζητούμενο είναι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής που είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Επιπλέον, στη Σόφια θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης για το «τι είδους εποπτεία θέλουμε». Θα συζητηθούν, επίσης, τα μέτρα για το χρέος και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επιφυλάχτηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που ανακοίνωσε η Eurostat, λέγοντας ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι βάσει της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ, τα μέτρα του 2019 και 2020 θα αντισταθμιστούν με θετικά μέτρα για την ανάπτυξη.


σχετικα αρθρα