ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος γύρος επαφών για το Σκοπιανό - Συγκρατημένες και οι δύο πλευρές

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 25 Απριλίου 2018, 07:18 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2018, 16:56
Νέος γύρος επαφών για το Σκοπιανό - Συγκρατημένες και οι δύο πλευρές
Facebook Twitter Whatsapp

Τρεις κρίσιμες συναντήσεις μέσα στον Μάιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έχει γίνει κατανοητό πως το Σκοπιανό είναι ένα ζήτημα το οποίο κινείται σε πολύ λεπτές ισορροπίες και αυτό έχει προκύψει από τις έως τώρα συγκρατημένες δηλώσεις των αξιωματούχων, αλλά και από τις πληροφορίες που βγαίνουν με το σταγονόμετρο σε σχέση με την πρόοδο των συζητήσεων. Οι  «υπεραισιόδοξες» δηλώσεις του επιτρόπου για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής  της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν περί συμφωνίας στο ονοματολογικό, προκάλεσαν «βραχυκύκλωμα» στις δυο πλευρές  λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μια λύση . Τουλάχιστον μια λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την FYROM». Ακόμα και το ενδεχόμενο ο Επίτροπος να αναφερόταν σε κάποιο plan b που υπάρχει για την υπό όρους και με υποσχετικές ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, προκάλεσε σύγχυση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Απαντώντας με ρεαλισμό ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως κάτι τέτοιο «δεν είναι δυνατόν», ενώ σε πιο υψηλούς τόνους το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών ζήτησε από τον κ. Χαν  «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για τις διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί».

Υψηλές προσδοκίες για τη νέα σημερινή συνάντηση στη Βιέννη των δύο υπουργών Εξωτερικών υπό τον Μάθιου Νίμιτς δεν υπάρχουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ έχουν παραδεχθεί πως τα δύσκολα είναι μπροστά και αφορούν το εύρος χρήση της ονομασίας, για το οποίο οι Σκοπιανοί  επιθυμούν να μην είναι το ίδιο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας τους. Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι», που μοιάζει αξεπέραστο λόγω της πλειοψηφίας των 2/3 που δεν έχει ο Ζόραν Ζάεφ στη Βουλή του, είναι  οι συνταγματικές αλλαγές.

Για το θέμα της ονομασίας καμία πλευρά δεν έχει εκφράσει αντίρρηση στο Άνω Μακεδονία που φαίνεται να προκρίνεται, ενώ σε περίπτωση συμφωνίας, πρόβλημα από την Ελλάδα δεν θα υπάρχει στην ταυτότητα και στην γλώσσα. Η βασική λεπτομέρεια που παραμένει ανοιχτή γύρω από το όνομα είναι αν θα είναι στα σλαβικά, όπως θέλει η Ελλάδα, ή στα Αγγλικά, όπως επιθυμεί η ΠΓΔΜ.

Όλα δείχνουν πως το «ραντεβού» των Σκοπίων με το ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου χάνεται, αν οι διαπραγματεύσεις  δεν καταγράψουν εξαιρετικά μεγάλη  πρόοδο μέσα στον Μάιο. Η κατάσταση δεν φαίνεται να  μπορεί να αλλάξει ακόμα και μέσω της εναλλακτικής που υπάρχει για τη σύνταξη μιας διεθνούς συμφωνίας,  στην οποία θα καταγράφεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το ποια βήματα θα πρέπει να κάνουν τα Σκόπια, ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ και στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το κομβικό σημείο για να «ξεκλειδώσει» η ενταξιακή πορεία θα είναι η υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών. Η διαδικασία αυτή , όπως την αναλύουν ειδικοί, είναι μακρά  και περιλαμβάνει επικύρωση του συμφώνου από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να ανακοινώσει το όνομα που έχει συμφωνηθεί.

Οι επόμενοι σταθμοί

Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν αν υπάρχει προοπτική προόδου τουλάχιστον δυο φορές μέσα στον επόμενο μήνα. Στη Θεσσαλονίκη στις  4-5 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η διασυνοριακή τετραμερής συνάντηση συνεργασίας Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ. Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στο Σούνιο 11-12 Μαΐου με τις ίδιες χώρες και θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Το δεύτερο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, μετά το Νταβός,  θα γίνει στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια στις 17 Μαΐου.